ul. Ratuszowa 11, 03-450 Warszawa
Sekretariat pokój 108
Poniedziałek - Piątek 9:00 - 16:00

TEL. 505 052 231   

KONTAKT GALERIA KURSY DLA BEZROBOTNYCHO NAS W MEDIACH
NASZA KADRA

O nas w mediach

NASZA HISTORIA

Kiedy dekadę temu, kierowani pasją do miksologii i barmaństwa, otwieraliśmy Ogólnopolską Szkołę Barmanów, chyba nikt z nas nie spodziewał się , że za kilka lat będzie to największa instytucja szkoląca barmanów w Polsce.

Pomysł otwarcia nowoczesnej i obejmującej zasięgiem całą Polskę szkoły barmańskiej narodził się na początku 2008 roku. Oficjalną działalność rozpoczęliśmy 15 stycznia 2009 roku. W 2019 roku obchodzimy 10-lecie istnienia. W owym czasie nie było na polskim rynku szkoły barmańskiej, która regularnie organizowała by szkolenia barmańskie w kilkunastu największych miastach. Było kilka placówek w poszczególnych miastach, jednak żadna nie obejmowała swoim zasięgiem całego kraju, szkoląc w oparciu o nowoczesny i jednolity program.

Sam, będąc barmanem i uczestnikiem wielu szkoleń barmańskich w tamtych czasach, wiedziałem, że czegoś brakuje.  Szkolenia, na których byłem, opierały się często na polityce cięcia kosztów (większość szkolenia wypełniały monotonne zajęcia teoretyczne, a w ciągu całego dnia robiło się jeden koktajl na osobę).  Nasze szkolenia od początku chcieliśmy budować na innej podwalinie – duża ilość koktajli na prawdziwych alkoholach. Na żadnych innych szkoleniu uczestnicy nie przyrządzają tylu koktajli i nie próbują tylu trunków.

Kluczowym dla realizacji takiego założenia był wybór trenerów. Szkolenia w Ogólnopolskiej Szkole Barmanów prowadzą czynni barmani, pracujący na co dzień w prestiżowych barach i na wszelkiego rodzaju eventach. Wychodzimy z założenia, że osoba szkoląca musi mieć cały czas styczność z zawodem i najnowszymi trendami. Trudno oczekiwać od kogoś, kto od 10 lat nie pracuje za barem (a w niektórych przypadkach nigdy),  że dobrze przygotuje do tej trudnej profesji nowych adeptów.  Z tego samego powodu sam, nie będąc już czynnym barmanem, od 2011 roku zrezygnowałem z prowadzenia zajęć i przekazałem pałeczkę współpracownikom. 

Rok 2012 przyniósł duże zmiany w naszej firmie. Otworzyłem w Warszawie klub-restaurację Bazar (ul. Jagiellońska 13), a pięć lat później kolejny lokal (restauracja Bistro pod Sowami, ul. Okrzei 26). Pozwoliło mi to spojrzeć na szkolenia barmańskie z zupełnie innej perspektywy. Postawiliśmy na rozwijanie u nowych barmanów umiejętności cenionych przez przyszłych pracodawców.  Sam zatrudniam w swoich lokalach około 30 osób i doskonale wiem, kogo poszukuje kadra zarządzająca. Nie znam żadnej innej szkoły barmańskiej, której właściciel posiadał by także swoje restauracje i wynikającą z ich prowadzenia wiedzę. Niestety skutkuje to tym, że właściciele niektórych szkół barmańskich nie mają pojęcia o prawdziwym biznesie i rzeczywistej sytuacji na rynku pracy.

Kolejnym olbrzymim krokiem w rozwoju naszej Szkoły było wydanie w 2016 roku książki „Alkohole w Polsce i na świecie – przewodnik barmana”. Pomysł na jej napisanie narodził się już wiele lat wcześniej. Obserwując szkolenia barmańskie dostępne na rynku zauważyłem, że uczestnicy takich kursów otrzymują  drukowane skrypty (kilkanaście lub kilkadziesiąt stron). Wydawało mi się to nie w porządku , że ktoś płaci kilkaset lub nawet ponad tysiąc złotych za kurs, a na szkoleniu dostaje tylko skserowane kartki. W 2014 roku postanowiliśmy wprowadzić nową jakość w szkoleniu barmanów w Polsce. Ideą, która nam przyświecała, było stworzenie rzetelnego kompendium wiedzy o alkoholach, którego na naszym rynku zdecydowanie brakowało (sygnalizowali nam to również uczestnicy kursów). Nie zawsze udane tłumaczenia książek zagranicznych mają często rażące błędy merytoryczne. Przelaliśmy naszą wiedzę na papier. Zaprosiliśmy również do współpracy specjalistów z kilku dziedzin. Byli to: dr hab. Edyta Lipińska z Zakładu Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności w SGGW w Warszawie, Michał Bardel – redaktor naczelny magazynu „Czas Wina”, Maciej Chołdrych – założyciel firmy Piwoznawcy, Rafał Ciesielski i Jacek Wojdyło z portalu BarMagazyn.pl. Poza mną drugim głównym autorem był Łukasz Zarzecki, główny trener odpowiedzialny za szkolenia barmańskie w OSB.  Po dwóch latach pracy powstała  ekskluzywnie wydana, bogato ilustrowana, 360-stronicowa publikacja. Od tego czasu każdy uczestnik szkolenia barmańskiego otrzymuje ją w cenie szkolenia. Dotychczasowy nakład książki wyniósł 6000 egzemplarzy – co na książkę specjalistyczną traktującą o alkoholu jest wynikiem jednym z najlepszych w naszym kraju.

Rozrost firmy skutkuje coraz to nowym konceptami. Olbrzymią popularnością cieszą się szkolenia sommelierskie i baristyczne. Liczymy, że w 2019 roku na polski (i nie tylko) rynek trafi za naszym pośrednictwem jeszcze więcej doskonale wykwalifikowanych fachowców.

 

Założyciel Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów

Maciej Zarzecki