ul. Kłopotowskiego 11, Warszawa
Poniedziałek - Piątek 9:00 - 17:00

TEL. 505 052 231   

KONTAKT GALERIA KURSY DLA BEZROBOTNYCHO NAS W MEDIACH
NASZA KADRA

Szkolenie Barmańskie II Stopnia

Program kursu
 

1. Sylwetka barmana; Wyposażenie baru; Rodzaje szkła oraz sprzętu barmańskiego.

2. Towaroznawstwo alkoholowe:

- Klasyfikacja napojów alkoholowych: opis, historia, produkcja poszczególnych rodzajów alkoholi.

- Codzienne panele degustacyjne – uczymy jak profesjonalnie degustować trunki, jak rozpoznać i ocenić ich wygląd, zapach i smak.

- Prezentacje i degustacje obejmują około 200 marek alkoholi z takich grup, jak: wódka czysta, wódka gatunkowa, akvavit, gin, whisky, brandy, koniak, armaniak, calvados, grappa, pisco, tequila, mezcal, rum, cachaça, likiery, wermuty, bittery.

-  Wiele marek alkoholi niedostępnych lub trudno dostępnych w Polsce. Dla przykładu degustacja kategorii whisky na szkoleniu obejmuje marki: Macallan 10YO Sherry oak, Lagavulin 16YO, Springbank 10YO, Highland Park 12YO, Bowmore 12YO, Glenfiddich 15YO, Green Spot Pure pot still, Jim Beam Red Stag, Blanton's, Karuizawa 8YO Pure Malt, Jack Daniel's Gentleman Jack, Woodford Reserve.

3. Miksologia:

- Historia miksologii; pionierzy światowej miksologii; podstawowe style barmaństwa.

- Klasyfikacja napojów mieszanych.

- Przyrządzanie koktajli metodami: building, shaking, stiring, Throwing.

- Tworzenie własnych koktajli (zasady kojarzenia składników), jak komponować pod kątem odpowiedniego wyglądu, tekstury, aromatu, smaku i balansu.

- Klasyczne zasady przygotowania napoju mieszanego (pod kątem zawodów barmańskich w kategorii Classic).

4. Striped drinks: przyrządzanie shotów warstwowych różnymi metodami.

5. Classic cocktails i modern classic cocktails.

6. Podawanie płonącego likieru sambuca.

7. Podawanie absyntu.

8. Koktajle na bazie wina i wina musującego.

9. Zaawansowane techniki dekorowania drinków przy pomocy takich składników, jak: carambola, physalis, kumquat, pitaja, marakuja, maraski, ananas, kiwi, banan, cytryny, limonki, pomarańcze, winogrona, melon, arbuz, granat, rozmaryn, suszone cytrusy, rabarbar i inne.

10. Drinki na bazie świeżych owoców przyrządzane przy użyciu muddlera bądź blendera.

11. Sposoby podawania tequili.

12. Drinki efektowne i płonące (Rainbow  Shots, Lamborghini Flaming).

13. Flair:

- Free pouring (nalewanie odpowiednich porcji alkoholu "z ręki", bez użycia miarek barowych).

- Ergonomia pracy za barem, speed flair, jak pracować szybko i wydajnie, przygotowanie stanowiska barowego.

- Working flair a exhibition flair.

14. Sommelierstwo: metody produkcji wina czerwonego, metody produkcji wina białego, metody produkcji wina słodkiego, produkcja szampana i wina musującego, charakterystyka głównych czerwonych szczepów, charakterystyka głównych białych szczepów, główni producenci wina, wady wina, czytanie etykiety na butelce, szkło potrzebne do serwowania wina, dekantacja, przechowywanie wina, dobór wina do potraw.

15. Baristyka.

16. Cygara.

17. Obsługa gości, kelnerstwo: przebieg obsługi gości, ogólne zasady obsługi, metody obsługi (wg różnych serwisów), podawanie napojów bezalkoholowych, podawanie napojów alkoholowych.

18. Psychologia sprzedaży, techniki zwiększania przychodu.

19. Miksologia nowoczesna:

- Miksologia molekularna: tworzenie pianek, żeli,  kawioru, ravioli, galaretek, jadalnych gąbek.

- Zastosowanie suchego lodu i ciekłego azotu.

- Koktajle wędzone przygotowywane przy użyciu Smoking Guna.

- Koktajle musujące przygotowywane przy użyciu Perlini.

- Infuzje alkoholowe, aromatyzowanie alkoholi.

- Tworzenie własnych syropów smakowych.

- Inne trendy z ostatnich lat, kule lodowe, maturacja koktajli.

20. Najważniejsze imprezy barmańskie na świecie, czasopisma i portale opiniotwórcze w branży.

21. Inwestowanie w alkohol – whisky, wino. Firmy działające na Polskim rynku: wealth solutions, stilnovisti Investments.

22. Zarządzanie barem:

- Inwentaryzacja, rozliczanie baru (tradycyjne sposoby a nowoczesne systemy inwentaryzacyjne), elektroniczne systemy remanentowe - Inventory Management Solutions.

- Rozwiązania informatyczne stosowane w gastronomii i hotelarstwie. Systemy POS (Point of Sales), terminale dotykowe, drukarki bonowe, urządzenia fiskalne itd.

- Układanie karty koktajli,  karty alkoholi, karty win. Wyliczenie drink costu. Standardy i wymogi prawne.

- Koncesja na sprzedaż alkoholu (A,B,C).

- Nawiązanie współpracy z firmami obsługującymi gastronomię: producenci, dostawcy, hurtownie. (portfolio/specyfika działania).

- Negocjowanie kontraktów handlowych: kawa, herbata, wyroby tytoniowe, alkohole mocne, wino, piwo.

23. Jak znaleźć pracę w najlepszych lokalach – specyfika zatrudnienia w gastronomii i hotelarstwie:

- CV;

- Rozmowy kwalifikacyjne;

- Elementy komunikacji niewerbalnej;

- Portale pracownicze, firmy HR;

- Forma prawna zatrudnienia: umowa o pracę, umowa zlecenie, umowa o dzieło. Aspekty prawne – koszty, uprawnienia i obowiązki obydwu stron.

 

Program szkolenia jest wyłączną własnością Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów.