ENGLISH
KONTAKT
O SZKOLE
GALERIA
KURSY DLA BEZROBOTNYCH
HOME BONY PREZENTOWEPŁATNOŚCIKSIĄŻKA "ALKOHOLE I KOKTAJLE ŚWIATA"

Kurs Kelnerski

Program kursu
 

DZIEŃ I (wykład i ćwiczenia)


1. Wygląd i prezencja kelnera
- cechy osobowe dobrego kelnera;
- kultura obsługi gości przy stole z elementami wiedzy psychologicznej;
- sprzedaż sugestywna;
- napiwki – nagroda za dobrze wykonaną pracę kelnera.
2. Karty menu
- znaczenie znajomości karty menu i karty win;
- podawanie kart menu;
- doradzanie przy wyborze potraw.
3. Przygotowanie sali konsumenckiej
- przygotowanie zastawy stołowej do podawania dań i napojów;
- przygotowanie pomocnika kelnerskiego.
4. Techniki nakrywania stołów bielizną stołową
- metoda składania obrusów;
- techniki rozkładania obrusów;
- technika zdejmowania obrusa;
- zmiana obrusa w obecności gości.
5. Dekoracja stołu
- zasady dekorowania stołu;
- elementy dekoracyjne;
- dekoracyjne składanie serwet półciennych.
6. Nakrywanie stołów
- nakrycie proste;
- nakrycie rozszerzone;
- przygotowanie nakrycia w obecności gości.
7. Przenoszenie tac i zastawy stołowej
-  przenoszenie talerzy;
- przenoszenie bulionówek;
- przenoszenie szkła i filiżanek;
- przenoszenie sztućców;
- przenoszenie półmisków.
8. Zbieranie zastawy stołowej po konsumpcji
- zbieranie talerzy po konsumpcji;
- zbieranie zastawy stołowej na tacę.


DZIEŃ II (ćwiczenia)


1. Przebieg obsługi gości
-
powitanie i zajmowanie miejsc przez gości;
- przyjmowanie zamówienia;
- serwowanie potraw i napojów;
- rozmowa z gośćmi;
- realizacja rachunku;
- pożegnanie gości.
2. Ogólne zasady obsługi
- kolejność podawania potraw i napojów;
- kolejność obsługi;
- skargi i reklamacje;
- postępowanie z trudnym gościem.
3. Metody obsługi
- serwis niemiecki;
- serwis rosyjski;
- elementy serwisu francuskiego;
- serwis bufetowy.
4. Podawanie napojów bezalkoholowych
- podawanie gorących napojów bezalkoholowych;
- podawanie zimnych napojów bezalkoholowych.
5. Podawanie napojów alkoholowych
- podawanie piwa;
- techniki podawania wina oraz dekantacja wina;
- podawanie wódek;
- dobór alkoholi do potraw.
6. Organizacja obsługi przyjęć okolicznościowych
- przygotowanie sali, nakrywanie i dekoracja stołów;
- techniki obsługi gości.
7. Konsultacje indywidualne tworzenie profesjonalnego CV.
8. Egzamin końcowy.

Ogólnopolska Szkoła Barmanów 2010 :: designed by Effekt