ul. Ratuszowa 11, 03-450 Warszawa
Sekretariat pokój 108
Poniedziałek - Piątek 9:00 - 16:00
TEL. 505 052 231
Najbliższe terminy
Szkolenie Barista
Program kursu
Dzień 1
HISTORIA KAWY I PODSTAWOWE INFORMACJE - teoria
- historia odkrycia kawy
- wędrówka kawowca po świecie
- uprawa
- gatunki i odmiany
- rodzaje zbiorów
- rodzaje obróbek
- sztuka wypalania kawy
ORGANIZACJA MIEJSCA PRACY - teoria
- rozmieszczenie poszczególnych elementów baru
- odpowiednie zatowarowanie baru / zapobiegawczość
- znaczenie organizacji miejsca pracy
ESPRESSO - teoria
- historia espresso
- budowa młynka i ekspresu ciśnieniowego
- parametry poprawnego espresso
- przygotowanie espresso krok po kroku / błędy wykonania
- ekstrakcja - poprawna/ błędy ekstrakcji (degustacja)
ESPRESSO - praktyka
- ćwiczenie parzenia poprawnego espresso
- ustawianie młynka - zrozumienie istotności/ wpływ na smak
MLEKO - teoria
- skład mleka / charakterystyka
- rodzaje mleka / napoje roślinne
- proces spieniania mleka - demonstracja
- cappuccino - charakterystyka / demonstracja
- latte art - podstawowy wzór “serce”
- latte art - poprawne wykonanie / demonstracja
MLEKO - praktyka
- nauka poprawnego spieniania mleka
- przygotowywanie cappuccino z podstawowym wzorem latte art “serce”
LATTE ART - KONTYNUACJA
- cappuccino z wzorem serca -praktyka
- “tulipan” - demonstracja - praktyka
Dzień 2
KAWY CIĄG DALSZY
- przypomnienie wiadomości z dnia 1
- kawa speciality - czym jest, jak odróżnić, gdzie kupić
KAWA CZARNA – CO MA WPŁYW NA SMAK (degustacja)
- grubość i równość mielenia
- proporcja wody do kawy
- odpowiednie parametry wody (mineralizacja i chemia wody, temperatura)
- agitacja podczas parzenia
- czas parzenia
METODY ALTERNATYWNE
- czym są metody alternatywne
- demonstracja dostępnych metod
METODY ALTERNATYWNE - PRAKTYKA / PORÓWNANIE METOD
Aeropress, Kalita Wave, Hario v60, Chemex, The Gabi Master A Coffee Dripper, Delter Coffee Press
CAPPUCCINO - PRAKTYKA
- serce, tulipan, rozeta - praktyka
Na zakończenie kursu przeprowadzamy krótki egzamin pisemny i praktyczny. Po ich zaliczeniu uczestnicy otrzymują certyfikat pozytywnego ukończenia kursu.