ul. Ratuszowa 11, 03-450 Warszawa
Sekretariat pokój 108
Poniedziałek - Piątek 9:00 - 16:00

TEL. 505 052 231   

KONTAKT GALERIA KURSY DLA BEZROBOTNYCHO NAS W MEDIACH
NASZA KADRA

Najbliższe terminy

Wrocław
tryb tygodniowy:

19-20 stycznia 2021 w godzinach 8.00-16.00

tryb tygodniowy:

13-14 kwietnia 2021 w godzinach 8.00-16.00

tryb tygodniowy:

8-9 czerwca 2021 w godzinach 8.00-16.00

tryb tygodniowy:

17-18 sierpnia 2021 w godzinach 8.00-16.00

tryb tygodniowy:

16-17 listopada 2021 w godzinach 8.00-16.00

Warszawa
tryb tygodniowy:

26-27 stycznia 2021 r. w godzinach 8.00-16.00

tryb tygodniowy:

23-24 marca 2021 r. w godzinach 8.00-16.00

tryb tygodniowy:

1-2 czerwca 2021 r. w godzinach 8.00-16.00

tryb tygodniowy:

10-11 sierpnia 2021 r. w godzinach 8.00-16.00

tryb tygodniowy:

30 listopada - 1 grudnia 2021 r. w godzinach 8.00-16.00

Katowice
tryb tygodniowy:

2-3 lutego 2021 r. w godzinach 8.00-16.00

tryb tygodniowy:

25-26 maja 2021 r. w godzinach 8.00-16.00

tryb tygodniowy:

26-27 października 2021 r. w godzinach 8.00-16.00

Łódź
tryb tygodniowy:

9-10 lutego 2021 r. w godzinach 8.00-16.00

tryb tygodniowy:

22-23 czerwca 2021 r. w godzinach 8.00-16.00

tryb tygodniowy:

14-15 września 2021 r. w godzinach 8.00-16.00

Kraków
tryb tygodniowy:

16-17 lutego 2021 r. w godzinach 8.00-16.00

tryb tygodniowy:

29-30 czerwca 2021 r. w godzinach 8.00-16.00

tryb tygodniowy:

21-22 września 2021 r. w godzinach 8.00-16.00

Poznań
tryb tygodniowy:

23-24 lutego 2021 w godzinach 8.00-16.00

tryb tygodniowy:

20-21 kwietnia 2021 w godzinach 8.00-16.00

tryb tygodniowy:

15-16 czerwca 2021 w godzinach 8.00-16.00

tryb tygodniowy:

3-4 sierpnia 2021 w godzinach 8.00-16.00

tryb tygodniowy:

28-29 września 2021 w godzinach 8.00-16.00

tryb tygodniowy:

23-24 listopada 2021 w godzinach 8.00-16.00

 

Szkolenie Barista

Program kursu
 

Dzień 1

 HISTORIA KAWY I PODSTAWOWE INFORMACJE - teoria

- historia odkrycia kawy
- wędrówka kawowca po świecie
- uprawa
- gatunki i odmiany
- rodzaje zbiorów
- rodzaje obróbek
- sztuka wypalania kawy

ORGANIZACJA MIEJSCA PRACY - teoria

- rozmieszczenie poszczególnych elementów baru
- odpowiednie zatowarowanie baru / zapobiegawczość
- znaczenie organizacji miejsca pracy

ESPRESSO - teoria

- historia espresso
- budowa młynka i ekspresu ciśnieniowego
- parametry poprawnego espresso
- przygotowanie espresso krok po kroku / błędy wykonania
- ekstrakcja - poprawna/ błędy ekstrakcji (degustacja)

 ESPRESSO - praktyka

- ćwiczenie parzenia poprawnego espresso
- ustawianie młynka - zrozumienie istotności/ wpływ na smak

MLEKO - teoria

- skład mleka / charakterystyka
- rodzaje mleka / napoje roślinne
- proces spieniania mleka - demonstracja
- cappuccino - charakterystyka / demonstracja
- latte art - podstawowy wzór “serce”
- latte art - poprawne wykonanie / demonstracja

MLEKO - praktyka

- nauka poprawnego spieniania mleka
- przygotowywanie cappuccino z podstawowym wzorem latte art “serce”

LATTE ART - KONTYNUACJA

- cappuccino z wzorem serca -praktyka
- “tulipan” - demonstracja - praktyka

 

Dzień 2

KAWY CIĄG DALSZY

  • przypomnienie wiadomości z dnia 1
  • kawa speciality - czym jest, jak odróżnić, gdzie kupić

KAWA CZARNA – CO MA WPŁYW NA SMAK  (degustacja)

  • grubość i równość mielenia
  • proporcja wody do kawy
  • odpowiednie parametry wody (mineralizacja i chemia wody, temperatura)
  • agitacja podczas parzenia
  • czas parzenia

METODY ALTERNATYWNE

-   czym są metody alternatywne

-   demonstracja dostępnych  metod

 METODY ALTERNATYWNE -  PRAKTYKA /  PORÓWNANIE METOD

Aeropress, Kalita Wave, Hario v60, Chemex, The Gabi Master A Coffee Dripper, Delter Coffee Press

CAPPUCCINO - PRAKTYKA

-  serce, tulipan, rozeta - praktyka

 

Na zakończenie kursu przeprowadzamy krótki egzamin pisemny i praktyczny. Po ich zaliczeniu uczestnicy otrzymują certyfikat pozytywnego ukończenia kursu.