ul. Kłopotowskiego 11, Warszawa
Poniedziałek - Piątek 9:00 - 17:00

TEL. 505 052 231   

KONTAKT GALERIA KURSY DLA BEZROBOTNYCHO NAS W MEDIACH
NASZA KADRA

Szkolenie Barista

Program kursu
 

 

Zajęcie praktyczne (70%), zajęcia teoretyczne (30%)


- “droga owocu kawowca - od sadzonki, po filiżankę” - historia kawy - podstawowe informacje,

    kraje - regiony - terroir, gatunki, odmiany, uprawa owocu kawowca, budowa owocu kawowca,

    metody zbioru, metody obróbki, proces palenia;

- organizacja miejsca pracy;

- customer service;

- espresso - punkt wyjścia w pracy baristy - historia, zasada 4 M niegdyś i dziś, młynek - budowa,   

  działanie, rodzaje i właściwa eksploatacja, ekspres do kawy - budowa, działanie, rodzaje i właściwa

  eksploatacja, zrozumienie procesu ekstrakcji, parametry, pod ekstrakcja, nad ekstrakcja, ocena

  sensoryczna, kalibracja młynka, analiza procesu ekstrakcji,

- mleko - rodzaje mleka, skład mleka, proces pienienia;

- przygotowywanie kaw mlecznych;

- latte art - freepour - serce, rozeta, tulipan, eatching - tworzenie wzorów za pomocą różnych

  dodatków, takich jak: latte art pen, sos czekoladowy, posypki, barwniki spożywcze etc.

- poprawna eksploatacja sprzętu;

- metody przelewowe - alternatywne - tj. drip, chemex, aeropress, syfon etc.;

- techniki sprzedaży.