ul. Ratuszowa 11, 03-450 Warszawa
Sekretariat pokój 108
Poniedziałek - Piątek 9:00 - 16:00

TEL. 505 052 231   

KONTAKT GALERIA KURSY DLA BEZROBOTNYCHO NAS W MEDIACH
NASZA KADRA

Szkolenie Sommelierskie

Program kursu
 

W cenie szkolenia:

-menu skomponowane pod degustację wina,

-14 win degustacyjnych,

-deska serów,

-deska wędlin,

 

 

Zajęcia praktyczne na szkoleniu uczą:

1. Rzeczywistego odróżniania win i oceny ich jakości poprzez:

– specjalistyczne degustacje oraz analizę win z różnych części świata.

– ćwiczenie powonienia za pośrednictwem Le Nez Du Vin, czyli najwyższej jakości próbek zapachowych oddających najczęściej spotykane w winach aromaty.

2. Doboru win do potraw (tzw. wine pairing).

3. Umiejętności obchodzenia się z winem, czyli sztuka profesjonalnego serwisu, dotleniania, dekantacji itd.

4. Obsługi "Coravin" – systemu służącego do nalewania i przechowywania najbardziej wyselekcjonowanych etykiet. Czy warto go używać? Jeśli tak to kiedy i do jakich win?

 

 

Zajęcia teoretyczne obejmują takie zagadnienia, jak:

1. Historia wina

2. Produkcja wina:

– odmiany winorośli,

– terroir,

– zasady uprawy,

– choroby winorośli i szkodniki,

– proces winifikacji,

– style wina,

– znaczenie rodzaju beczek.

3. Przechowywanie wina:

– w restauracji, w domowej spiżarni albo piwniczce.

4. Inwestowanie w wino (samodzielnie, wyspecjalizowane firmy).

5. Rejony winiarskie (klasyfikacje, przepisy prawne, etykiety):

– Francja,

– Włochy,

– Hiszpania,

– Niemcy,

– Portugalia,

– USA,

– Argentyna,

– Chile,

– RPA,

– Australia i Nowa Zelandia,

– Pozostałe kraje.

6. Serwis:

– temperatura,

– odpowiednie kieliszki,

– prezentacja i podawanie wina.

7. Dobór wina do potraw.

8. Opracowywanie karty win:

– przedstawiamy gotowe rozwiązania, uczymy też samodzielnego przygotowania karty.

9. Importerzy:

– firmy sprowadzające wina do Polski i ich portfolio.