ul. Ratuszowa 11, 03-450 Warszawa
Sekretariat pokój 108
Poniedziałek - Piątek 9:00 - 16:00
TEL. 505 052 231
Najbliższe terminy
Szkolenie Sommelierskie
Program kursu
W cenie szkolenia:
-menu skomponowane pod degustację wina,
-14 win degustacyjnych,
-deska serów,
-deska wędlin,
Zajęcia praktyczne na szkoleniu uczą:
1. Rzeczywistego odróżniania win i oceny ich jakości poprzez:
– specjalistyczne degustacje oraz analizę win z różnych części świata.
– ćwiczenie powonienia za pośrednictwem Le Nez Du Vin, czyli najwyższej jakości próbek zapachowych oddających najczęściej spotykane w winach aromaty.
2. Doboru win do potraw (tzw. wine pairing).
3. Umiejętności obchodzenia się z winem, czyli sztuka profesjonalnego serwisu, dotleniania, dekantacji itd.
4. Obsługi "Coravin" – systemu służącego do nalewania i przechowywania najbardziej wyselekcjonowanych etykiet. Czy warto go używać? Jeśli tak to kiedy i do jakich win?
Zajęcia teoretyczne obejmują takie zagadnienia, jak:
1. Historia wina
2. Produkcja wina:
– odmiany winorośli,
– terroir,
– zasady uprawy,
– choroby winorośli i szkodniki,
– proces winifikacji,
– style wina,
– znaczenie rodzaju beczek.
3. Przechowywanie wina:
– w restauracji, w domowej spiżarni albo piwniczce.
4. Inwestowanie w wino (samodzielnie, wyspecjalizowane firmy).
5. Rejony winiarskie (klasyfikacje, przepisy prawne, etykiety):
– Francja,
– Włochy,
– Hiszpania,
– Niemcy,
– Portugalia,
– USA,
– Argentyna,
– Chile,
– RPA,
– Australia i Nowa Zelandia,
– Pozostałe kraje.
6. Serwis:
– temperatura,
– odpowiednie kieliszki,
– prezentacja i podawanie wina.
7. Dobór wina do potraw.
8. Opracowywanie karty win:
– przedstawiamy gotowe rozwiązania, uczymy też samodzielnego przygotowania karty.
9. Importerzy:
– firmy sprowadzające wina do Polski i ich portfolio.