ul. Kłopotowskiego 11, Warszawa
Poniedziałek - Piątek 9:00 - 17:00

TEL. 505 052 231   

KONTAKT GALERIA KURSY DLA BEZROBOTNYCHO NAS W MEDIACH
NASZA KADRA

brak terminow

Prosimy o kontakt w celu przygotowania oferty.

tel. 505 052 231

tel. 725 180 359

biuro@szkolabarmanow.pl

BZ WBK
89 1090 1665 0000 0001 1354 4678

 

Szkolenie Sommelierskie

Program kursu
 

 

Program kursu:

 

Zajęcia teoretyczne: cztery godzinny dziennie.

Zajęcia praktyczne: trzy godzinny dziennie.

 

Zajęcia teoretyczne obejmują takie zagadnienia, jak:

1. Historia wina

2. Produkcja wina:

– odmiany winorośli,

– terroir,

– zasady uprawy,

– choroby winorośli i szkodniki,

– proces winifikacji ,

– style wina,

– znaczenie rodzaju beczek.

3. Przechowywanie wina:

– w restauracji, w domowej spiżarni albo piwniczce.

4. Inwestowanie w wino (samodzielnie, wyspecjalizowane firmy).

5. Rejony winiarskie (klasyfikacje, przepisy prawne, etykiety):

– Francja,

– Włochy,

– Hiszpania,

– Niemcy,

– Portugalia,

– USA,

– Argentyna,

– Chile,

– RPA,

– Australia i Nowa Zelandia,

– Pozostałe kraje.

6. Serwis:

– temperatura,

– odpowiednie kieliszki,

– prezentacja i podawanie wina.

6. Dobór wina do potraw.

7. Opracowywanie karty win:

– przedstawiamy gotowe rozwiązania, uczymy też samodzielnego przygotowania karty.

8. Importerzy:

– firmy sprowadzające wina do Polski i ich portfolio.

 

Zajęcia praktyczne uczą:

1.Rzeczywistego odróżniania win i oceny ich jakości poprzez :

– specjalistyczne degustacje (wina z wszystkich wyżej wymienionych regionów),

– porównanie win na podstawie tablic degustacyjnych.

2.Umiejętności obchodzenia się z winem, czyli sztuki podawania wina, dotleniania, dekantacji itd.