ul. Ratuszowa 11, 03-450 Warszawa
Sekretariat pokój 108
Poniedziałek - Piątek 9:00 - 16:00

TEL. 505 052 231   

KONTAKT GALERIA KURSY DLA BEZROBOTNYCHO NAS W MEDIACH
NASZA KADRA

Szkolenie Sommelierskie

Program kursu
 

Na szkoleniu degustowanych jest 14 win:

Tenuta Valleselle Amarone,

Barolo Volpi,

Buen Barrio Crianza Graciano,

Pascual Toso Malbec,

Brownstone Zinfandel,

Kleine Zalze Cellar Pinotage,

Traversa Tannat,

Barbera Piemonte,

Weinbiet Mussbacher Gewurztraminer Kabinet Lieblich,

Weinbiet Herrenletten Riesling Kabinet,

Heiderer Gruner Veltliner,

Traversa Chardonnay,

Soave Botter,

Chablis Blanc Bichot.

 

Skład win na konkretne szkolenie może ulec niewielkim zmianom w zależności od dostępności win u importera. W przypadku zmiany Szkoła gwarantuje wino z tego samego segmentu cenowego i w możliwie zbliżonej jakości.

 

 

Menu degustacyjne na szkoleniu :

-marynowany łosoś w koprze z majonezem z wędzonej makreli, smażonym łososiem i kiszoną czerwoną 

  kapustą

-kalarepa w naparze ziołowym z marynowaną kalarepą

-kluski buraczane z marynowanym burakiem i pianą różaną

-polędwica z dorsza z noodlami w bulionie warzywnym

-jagnięcina w sosie z brusznicy ze słonecznikiem

-mandarynka w sosie piernikowym z kremem mandarynkowym i bezą pomarańczową

 

Sery:

-szafir lekko pikantny

-dojrzewający z błękitną pleśnią

-bursztyn sześciomiesięczny

 

Wędliny:

-wędzony boczek ze świni złotnickiej

-ligawa wołowa w sezamie

-bresaola z antrykotu argentyńskiego w ziołach

 

Skład menu może być różny na konkretnym szkoleniu. Uzależnione jest to od dostępności i sezonowości produktów. Za przygotowanie dań odpowiada restauracja Bistro pod Sowami.

 

 

Zajęcia praktyczne na szkoleniu uczą:

1. Rzeczywistego odróżniania win i oceny ich jakości poprzez:

– specjalistyczne degustacje oraz analizę win z różnych części świata.

– ćwiczenie powonienia za pośrednictwem Le Nez Du Vin, czyli najwyższej jakości próbek zapachowych oddających najczęściej spotykane w winach aromaty.

2. Doboru win do potraw (tzw. wine pairing).

3. Umiejętności obchodzenia się z winem, czyli sztuka profesjonalnego serwisu, dotleniania, dekantacji itd.

4. Obsługi "Coravin" – systemu służącego do nalewania i przechowywania najbardziej wyselekcjonowanych etykiet. Czy warto go używać? Jeśli tak to kiedy i do jakich win?

 

 

Zajęcia teoretyczne obejmują takie zagadnienia, jak:

1. Historia wina

2. Produkcja wina:

– odmiany winorośli,

– terroir,

– zasady uprawy,

– choroby winorośli i szkodniki,

– proces winifikacji,

– style wina,

– znaczenie rodzaju beczek.

3. Przechowywanie wina:

– w restauracji, w domowej spiżarni albo piwniczce.

4. Inwestowanie w wino (samodzielnie, wyspecjalizowane firmy).

5. Rejony winiarskie (klasyfikacje, przepisy prawne, etykiety):

– Francja,

– Włochy,

– Hiszpania,

– Niemcy,

– Portugalia,

– USA,

– Argentyna,

– Chile,

– RPA,

– Australia i Nowa Zelandia,

– Pozostałe kraje.

6. Serwis:

– temperatura,

– odpowiednie kieliszki,

– prezentacja i podawanie wina.

7. Dobór wina do potraw.

8. Opracowywanie karty win:

– przedstawiamy gotowe rozwiązania, uczymy też samodzielnego przygotowania karty.

9. Importerzy:

– firmy sprowadzające wina do Polski i ich portfolio.