Czekaj...

Szkolenie barmańskie I stopnia

Program szkolenia

Na program szkolenia składają się zajęcia praktyczne (80%) i teoretyczne (20%).

  1. Historia miksologii, prekursorzy światowej miksologii, miksologia klasyczna, miksologia w Polsce.
  2. Sylwetka barmana, charakterystyka pracy barmana w różnych typach lokali gastronomicznych.
  3. Prezentacja sprzętu barmańskiego i typów szkła barowego; miary barowe.
  4. Historia napojów alkoholowych; technologia napojów alkoholowych, procesy związane z produkcją alkoholi: fermentacja alkoholowa, destylacja okresowa i ciągła, rektyfikacja, maturacja. Charakterystyka, klasyfikacje i znane marki poszczególnych rodzajów alkoholi: wódka czysta, wódki gatunkowe, gin, brandy, koniak, likiery, bittery, whisky, rum, cachaça, tequila, mezcal, absynt, wino musujące, wermuty.
  5. Zasady profesjonalnej degustacji i oceny alkoholi.
  6. Teoria smaku.
  7. Lód i jego znaczenie w koktajlach.
  8. Charakterystyka poszczególnych metod przygotowywania koktajli: building, shaking, stiring, throwing; którą metodę wybrać dla poszczególnych składników, jakie są różnice pomiędzy nimi; porównanie Martini wstrząsanego i mieszanego (sprawdzenie temperatury, objętości, różnic w teksturze i smaku).
  9. Classic cocktails i modern classic cocktails.
  10. Striped drinks, przyrządzanie shotów warstwowych różnymi metodami.
  11. Podawanie płonącego likieru sambuca.
  12. Podawanie absyntu.
  13. Koktajle na bazie wina musującego, koktajle aperitifowe.
  14. Zasady i techniki dekorowania koktajli.
  15. Drinki na bazie świeżych owoców.
  16. Drinki efektowne i płonące (Rainbow  Shots, Lamborghini Flaming).
  17. Koktajle wędzone, przygotowane przy pomocy pistoletu wędzarniczego Smoking Gun.
  18. Free pouring (nalewanie odpowiednich porcji alkoholu "z ręki", bez użycia miarek barowych, z użyciem różnych chwytów i nalań).
  19. Ergonomia pracy za barem, speed flair, jak pracować szybko i wydajnie, przygotowanie stanowiska barowego.
  20. Working flair – jak uczynić naszą pracę bardziej efektowną i widowiskową.
  21. Specyfika szukania pracy w gastronomii – jak znaleźć satysfakcjonującą pracę w dobrych lokalach:
    • na co zwracać uwagę podczas przygotowania CV;
    • rozmowy kwalifikacyjne;
    • dzień próbny.
  22. Etykieta pracy barmana, istota i znaczenie hospitality.
  23. Podstawy wiedzy o winie, podawanie wina.
  24. Obsługa gościa przy barze i na sali; psychologia sprzedaży; sposoby zwiększania wartości rachunku.
  25. Omówienie najważniejszych trendów w światowej miksologii: infuzje alkoholowe, produkty home-made, sezonowość i lokalność, zasada „no waste”, kule lodowe, miksologia molekularna, ciekły azot, suchy lód.

Program szkolenia jest wyłączną własnością Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów.

To nas wyróżnia:

Dzień próbny, ZA DARMO, bez zobowiązań
Czytaj więcej >
Gwarancja braku odwołania
Czytaj więcej >
Giełda pracy dla absolwentów
Czytaj więcej >