Krótki opis szkolenia:
Szkolenie Barmańskie II Stopnia to najbardziej kompleksowe i rozbudowane szkolenie barmańskie na polskim rynku. Przeznaczone jest dla wszystkich chętnych, nie trzeba mieć ukończonego szkolenia I stopnia ani praktyki za barem.
Wyczerpujący program pozwala zdobyć rozległą wiedzę i poznać wszystkie aspekty sztuki barmańskiej. Często praca w gastronomii wymaga od nas przekrojowej wiedzy i interdyscyplinarnych umiejętności - szkolenie II stopnia powstało ponad 10 lat temu w odpowiedzi na wciąż rosnące wymagania rynku. Przez ten czas jego program był wielokrotnie rozszerzany i unowocześniany.
Na szkoleniu wszystkim omawianym grupom alkoholi towarzyszą profesjonalne panele degustacyjne. Tylko u nas masz możliwość poznać tak szeroki asortyment alkoholi (to ponad 200 marek, wiele niespotykanych w Polsce) i spróbować wyjątkowych trunków z całego świata. Bardzo rozbudowana jest degustacja whisky, niezwykle obecnie popularnej w Polsce i na świecie.
Jednak szkolenie to przede wszystkim praktyka (80% zajęć). Uczestnicy kursów barmańskich II stopnia przyrządzają i próbują setki koktajli na oryginalnych alkoholach z wszystkich kategorii. Oprócz klasycznych metod przygotowywania koktajli nabywają umiejętności free pouringu, podstaw working flair i speed flair.
Poznają najnowsze trendy w światowym barmaństwie i mają możliwość przyrządzania koktajli przy pomocy najnowszych urządzeń wykorzystywanych w miksologii, jak Smoking Gun, Perlini, The Flavour Blaster. Również jedyni w Polsce w ramach szkolenia barmańskiego prowadzimy zajęcia z miksologii molekularnej. Spore emocje uczestników szkolenia wzbudza panel poświęcony wykorzystaniu ciekłego azotu.
Duży nacisk kładziemy na wciąż niedoceniane kwestie psychologii sprzedaży, postawy barmana, w pełni profesjonalnego i świadomego barmaństwa. Oprócz zagadnień ściśle związanych z pracą za barem na szkoleniu uczestnicy zdobywają wiedzę i umiejętności z takich dziedzin, jak: sommelierstwo, baristyka, obsługa gości, układanie karty win i kart alkoholi, kontrakty i negocjacje z firmami alkoholowymi, komputerowe systemy obsługi, techniki zwiększania przychodu, inwentaryzacja, rozliczanie baru, a także zarządzanie barem i wiele innych. Zajęcia z zarządzania barem prowadzone są wspólnie z HorArt Horeca Academy Poland i uczestnicy po kursie otrzymują również certyfikat Manager Baru.
Zachęcamy do zapoznania się z pełnym programem Szkolenia, jedynym tak bogatym na rynku!