Kursy barmańskie | Ogólnopolska Szkoła Barmanów | Warszawa

Czekaj...

Szkolenia sommelierskie

Program szkolenia

W cenie szkolenia:

  • przekąski skomponowane pod degustację wina,
  • 14 win degustacyjnych.

Na kursie degustujemy 14 win z różnych części świata:

  • 2 wina musujące produkowane w dwóch różnych stylach (Martinotti-Charmat i Classico (szampańska));
  • 3 wina z tego samego szczepu, ale produkowane w różnych krajach oraz różnych stylach (wino naturalne, wino neutralne, wino beczkowe);
  • 8 win w klasycznym stylu z najważniejszych regionów winiarskich np. Napa Valley, Bordeaux, Rioja, Bourgogne, Barossa, Marlborough, Toskania;
  • wino pomarańczowe.

Zajęcia praktyczne na szkoleniu uczą:

  1. Rzeczywistego odróżniania win i oceny ich jakości poprzez:
    • specjalistyczne degustacje oraz analizę win z różnych części świata.
    • ćwiczenie powonienia za pośrednictwem Le Nez Du Vin, czyli najwyższej jakości próbek zapachowych oddających najczęściej spotykane w winach aromaty.
  2. Doboru win do potraw (tzw. wine pairing).
  3. Umiejętności obchodzenia się z winem, czyli sztuka profesjonalnego serwisu, dotleniania, dekantacji itd.
  4. Obsługi "Coravin" - systemu służącego do nalewania i przechowywania najbardziej wyselekcjonowanych etykiet. Czy warto go używać? Jeśli tak to kiedy i do jakich win?

Zajęcia teoretyczne obejmują takie zagadnienia, jak:

  1. Historia wina
  2. Produkcja wina:
    • odmiany winorośli,
    • terroir,
    • zasady uprawy,
    • choroby winorośli i szkodniki,
    • proces winifikacji,
    • style wina,
    • znaczenie rodzaju beczek.
  3. Przechowywanie wina:
    • w restauracji, w domowej spiżarni albo piwniczce.
  4. Inwestowanie w wino (samodzielnie, wyspecjalizowane firmy).
  5. Rejony winiarskie (klasyfikacje, przepisy prawne, etykiety):
    • Francja,
    • Włochy,
    • Hiszpania,
    • Niemcy,
    • Portugalia,
    • USA,
    • Argentyna,
    • Chile,
    • RPA,
    • Australia i Nowa Zelandia,
    • Pozostałe kraje.
  6. Serwis:
    • temperatura,
    • odpowiednie kieliszki,
    • prezentacja i podawanie wina.
  7. Dobór wina do potraw.
  8. Opracowywanie karty win:
    • przedstawiamy gotowe rozwiązania, uczymy też samodzielnego przygotowania karty.
  9. Importerzy:
    • firmy sprowadzające wina do Polski i ich portfolio.

To nas wyróżnia:

Dzień próbny, ZA DARMO, bez zobowiązań
Czytaj więcej >
Gwarancja braku odwołania
Czytaj więcej >
Giełda pracy dla absolwentów
Czytaj więcej >