Czekaj...
Temat: Orkney Spirit - Different By Nature
Termin: 29 października 2024
Godzina rozpoczęcia: 18:00
Czas trwania: około 2 godziny.
Cena: 150 zł
Dla absolwentów Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów udział w warsztatach jest bezpłatny.
Miejsce: Siedziba Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów - ul. Jagiellońska 58 lokal 128A, Warszawa
Dyplom: każdy uczestnik warsztatów otrzymuje dyplom poświadczający udział w nich.
Prowadzący:
Tomasz Włodarczyk - Prestige Brands Ambassador, United Beverages Pierwsze kroki w świecie złotego trunku stawiał w hotelu Sheraton w Sopocie. Prowadził autorskie degustacje whisky oraz współtworzył lokal, którego tematem przewodnim były szkockie whisky single malt. Przez lata pracował dla największych koncernów alkoholowych prowadząc degustacje, szkolenia oraz promując whisky single malts w Polsce. Pasja i ciekawość wielokrotnie zaprowadziła go do Szkocji w celu zagłębienia tajemnic złotego trunku. Swoją wiedzę wykorzystywał przy zakupie kolejnych butelek whisky zarówno do swojej kolekcji jak i pomagając innym budować portfele inwestycyjne whisky. Kilkukrotnie gościnnie wykładał na Uniwersytecie Gdańskim w temacie inwestowania w whisky.
Aktualnie jako Prestige Brands Ambassador w firmie United Beverages odpowiada za szkolenia, degustacje i promocje prestiżowego portfolio firmy, między innymi The Macallan, Bushmills, Highland Park oraz Glen Moray.
Opis:
Orkney Spirit - Different By Nature
Menu:
Highland Park 12YO
Highland Park 15YO
Highland Park 18YO
Highland Park Cask Strength
W trakcie spotkania poznamy wyjątkowe destylaty, które ukształtował klimat najbardziej na północ wysuniętej szkockiej destylarni. Highland Park, o którym mowa jest również jedną z najstarszych szkockich destylarni, założoną przez Magnusa Eunsona w 1798 roku. To także jedna z ostatnich miejsc, gdzie wciąż stosuje się tradycyjną, pracochłonną i dużo droższą ręczną metodę słodowania jęczmienia (floor malting). Znaczący wpływ na oryginalny i unikalny smak whisky Highland Park ma specjalny, kwiatowy i bardzo aromatyczny torf wydobywany z pokładów mających nawet 9000 lat oraz używane w procesie dojrzewania beczki po hiszpańskiej sherry oloroso.