ul. Kłopotowskiego 11, Warszawa
Poniedziałek - Piątek 9:00 - 17:00

TEL. 505 052 231   

KONTAKT GALERIA KURSY DLA BEZROBOTNYCHO NAS W MEDIACH
NASZA KADRA

Najbliższe terminy

Warszawa
tryb tygodniowy:

8-11 sierpnia 2017 r. w godzinach 9.00-16.30

tryb weekendowy:

16-17 i 23-24 września 2017 r. w godzinach 9.00-16.30

tryb tygodniowy:

24-27 paźdzerinika 2017 r. w godzinach 9.00-16.30

tryb weekendowy:

2-3 i 9-10 grudnia 2017 r. w godzinach 9.00-16.30

Bydgoszcz
tryb tygodniowy:

15-18 sierpnia 2017 r. w godzinach 10.00-17.30

tryb tygodniowy:

28 listopada - 1 grudnia 2017 r. w godzinach 10.00-17.30

Wrocław
tryb tygodniowy:

22-25 sierpnia 2017 r. w godzinach 9.00-16.30 

tryb tygodniowy:

24-27 października 2017 r. w godzinach 9.00-16.30 

Olsztyn
tryb tygodniowy:

22-25 sierpnia 2017 r. w godzinach 10.00-17.30

tryb tygodniowy:

14-17 listopada 2017 r. w godzinach 10.00-17.30

Łódź
tryb tygodniowy:

29 sierpnia - 1 września 2017 r. w godzinach 11.00-18.30

tryb tygodniowy:

7-10 listopada 2017 r. w godzinach 11.00-18.30

Kraków
tryb tygodniowy:

29 sierpnia - 1 września 2017 r. w godzinach 10.00-17.30

tryb tygodniowy:

7-10 listopada 2017 r. w godzinach 10.00-17.30

Poznań
tryb tygodniowy:

5-8 września 2017 r. w godzinach 10.00-17.30  

tryb tygodniowy:

21-24 listopada 2017 r. w godzinach 10.00-17.30  

Trójmiasto
tryb tygodniowy:

5-8 września 2017 r. w godzinach 10.00-17.30

tryb tygodniowy:

14-17 listopada 2017 r. w godzinach 10.00-17.30

Szczecin
tryb tygodniowy:

12-15 września 2017 r. w godzinach 10.00-17.30

tryb tygodniowy:

21-24 listopada 2017 r. w godzinach 10.00-17.30

Katowice
tryb tygodniowy:

12-15 września 2017 r. w godzinach 8:30-16:00  

tryb tygodniowy:

5-8 grudnia 2017 r. w godzinach 8:30-16:00  

Częstochowa
tryb tygodniowy:

19-22 września 2017 w godzinach 10.00-17.30

Białystok
tryb tygodniowy:

19-22 września 2017r. w godzinach 10.00-17.30 

tryb tygodniowy:

5-8 grudnia 2017r. w godzinach 10.00-17.30 

Lublin
tryb tygodniowy:

26-29 września 2017 r. w godzinach 10.00-17.30

tryb tygodniowy:

12-15 grudnia 2017 r. w godzinach 10.00-17.30

Toruń
tryb tygodniowy:

3-6 października 2017 w godzinach 8:30-16:00

Rzeszów
tryb tygodniowy:

10-13 października 2017 r. w godzinach 10.00-17.30

Kielce
tryb tygodniowy:

10-13 października 2017r. w godzinach 10.00-17.30

 

Szkolenie Barmańskie I Stopnia

Program kursu
 

 

Na program szkolenia składają się zajęcia praktyczne (80%) i teoretyczne (20%).

1. Historia miksologii, prekursorzy światowej miksologii, miksologia klasyczna a flair;

2. Sylwetka barmana, charakterystyka pracy barmana w różnych typach lokali gastronomicznych;

3. Prezentacja sprzętu barmańskiego i typów szkła barowego, miary barowe;

4. Technologia napojów alkoholowych, towaroznawstwo alkoholowe, historia, charakterystyka, klasyfikacje i znane marki poszczególnych rodzajów alkoholi: wódka czysta, wódki gatunkowe, gin, brandy, koniak, armaniak, calvados, brandy de jerez, grappa, likiery, bittery, whisky (szkocka, irlandzka, amerykańska, kanadyjska, japońska), rum, cachaça, tequila, mezcal, absynt, wino musujące, wino wzmacniane, wermuty;

5. Zasady profesjonalnej degustacji i oceny alkoholi;

6. Przyrządzanie koktajli na bazie wyżej wymienionych alkoholi metodami: building, shaking, stiring, throwing;

7. Zasady serwowania napojów mieszanych;

8. Striped drinks: przyrządzanie shotów warstwowych różnymi metodami;

9. Classic cocktails i modern classic cocktails;

10. Podawanie płonącego likieru sambuca;

11. Podawanie absyntu;

12. Koktajle na bazie wina musującego;

13. Zaawansowane techniki dekorowania drinków przy pomocy takich składników, jak: carambola, physalis, kumquat, pitaja, marakuja, maraski, ananas, kiwi, banan, cytryny, limonki, pomarańcze, winogrona, melon, arbuz, granat, rozmaryn, suszone cytrusy, rabarbar i inne;

14. Drinki na bazie świeżych owoców przyrządzane przy użyciu muddlera bądź blendera;

15. Sposoby podawania tequili;

16. Drinki efektowne i płonące (Rainbow  Shots, Lamborghini Flaming);

17. Free pouring (nalewanie odpowiednich porcji alkoholu "z ręki", bez użycia miarek barowych);

18. Ergonomia pracy za barem, speed flair, jak pracować szybko i wydajnie, przygotowanie stanowiska barowego;

19. Working flair – jak uczynić naszą pracę bardziej efektowną i widowiskową;

20. Specyfika szukania pracy w gastronomii – jak znaleźć satysfakcjonującą pracę w dobrych lokalach:

- na co zwracać uwagę podczas przygotowania CV,

- rozmowy kwalifikacyjne,

- dzień próbny;

21. Podstawy wiedzy o winie, podawanie wina;

22. Obsługa gościa przy barze i na sali; psychologia sprzedaży; sposoby zwiększania wartości rachunku;

23. Piwo, nalewanie i serwowanie piwa;

24. Najnowsze trendy w światowej miksologii: infuzje alkoholowe, przyrządzanie bezalkoholowych syropów i kordiałów, wędzenie koktajli, kule lodowe, miksologia molekularna, żelki alkoholowe, pianki, sferyfikacja, jadalne gąbki, ciekły azot i suchy lód;

25. Koncerny alkoholowe: portfolio/kontrakty/negocjacje.

 

Program szkolenia jest wyłączną własnością Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów.