ul. Ratuszowa 11, 03-450 Warszawa
Sekretariat pokój 108
Poniedziałek - Piątek 9:00 - 16:00

TEL. 505 052 231   

KONTAKT GALERIA KURSY DLA BEZROBOTNYCHO NAS W MEDIACH
NASZA KADRA

Najbliższe terminy

Kielce
tryb tygodniowy:

24-27 lutego 2020 w godzinach 9.00-16.30 

tryb tygodniowy:

20-23 lipca 2020 w godzinach 9.00-16.30 

Toruń
tryb tygodniowy:

2-5 marca 2020 w godzinach 8:30-16:00

tryb tygodniowy:

15-18 czerwca 2020 w godzinach 8:30-16:00

Warszawa
tryb tygodniowy:

2-5 marca 2020 r. w godzinach 9.00-16.30

tryb weekendowy:

21-22 i 28-29 marca 2020 r. w godzinach 8.30-16.00

tryb tygodniowy:

20-23 kwietnia 2020 r. w godzinach 9.00-16.30

tryb weekendowy:

9-10 i 16-17 maja 2020 r. w godzinach 8.30-16.00

tryb tygodniowy:

18-21 maja 2020 r. w godzinach 9.00-16.30

tryb weekendowy:

13-14 i 20-21 czerwca 2020 r. w godzinach 8.30-16.00

tryb tygodniowy:

22-25 czerwca 2020 r. w godzinach 9.00-16.30

tryb tygodniowy:

13-16 lipca 2020 r. w godzinach 9.00-16.30

tryb weekendowy:

18-19 i 25-26 lipca 2020 r. w godzinach 8.30-16.00

Poznań
tryb tygodniowy:

30 marca - 2 kwietnia 2020 r. w godzinach 9.00-16.30   

tryb tygodniowy:

25-28 maja 2020 r. w godzinach 9.00-16.30   

tryb tygodniowy:

6-9 lipca 2020 r. w godzinach 9.00-16.30   

Katowice
tryb tygodniowy:

30 marca - 2 kwietnia 2020 r. w godzinach 8:00-15:30  

tryb tygodniowy:

15-18 czerwca 2020 r. w godzinach 8:00-15:30  

Lublin
tryb tygodniowy:

6-9 kwietnia 2020 r. w godzinach 10.00-17.30

tryb tygodniowy:

22-25 czerwca 2020 r. w godzinach 10.00-17.30

Wrocław
tryb tygodniowy:

20-23 kwietnia 2020 r. w godzinach 10.00-17.30

tryb tygodniowy:

1-4 czerwca 2020 r. w godzinach 10.00-17.30

tryb tygodniowy:

13-16 lipca 2020 r. w godzinach 10.00-17.30

Szczecin
tryb tygodniowy:

27-30 kwietnia 2020 r. w godzinach 10.00-17.30 

tryb tygodniowy:

13-16 lipca 2020 r. w godzinach 10.00-17.30 

Łódź
tryb tygodniowy:

27-30 kwietnia 2020 r. w godzinach 10.00-17.30 

tryb tygodniowy:

29 czerwca - 2 lipca 2020 r. w godzinach 10.00-17.30 

Gdańsk
tryb tygodniowy:

27-30 kwietnia 2020 r. w godzinach 8.00-15.30 

tryb tygodniowy:

29 czerwca - 2 lipca 2020 r. w godzinach 8.00-15.30 

Kraków
tryb tygodniowy:

4-7 maja 2020 r. w godzinach 9.00-16.30  

tryb tygodniowy:

6-9 lipca 2020 r. w godzinach 9.00-16.30  

Rzeszów
tryb tygodniowy:

25-28 maja 2020 w godzinach 9.00-16.30

Bydgoszcz
tryb tygodniowy:

25-28 maja 2020 r. w godzinach 9:00-16:30

Białystok
tryb tygodniowy:

1-4 czerwca 2020r. w godzinach 8.00-15.30 

 

Szkolenie Barmańskie I Stopnia

Program kursu
 

 

Na program szkolenia składają się zajęcia praktyczne (80%) i teoretyczne (20%).

1. Historia miksologii, prekursorzy światowej miksologii, miksologia klasyczna, miksologia w Polsce.

2. Sylwetka barmana, charakterystyka pracy barmana w różnych typach lokali gastronomicznych.

3. Prezentacja sprzętu barmańskiego i typów szkła barowego; miary barowe.

4. Historia napojów alkoholowych; technologia napojów alkoholowych, procesy związane z produkcją alkoholi: fermentacja alkoholowa, destylacja okresowa i ciągła, rektyfikacja, maturacja Technologia napojów alkoholowych; towaroznawstwo alkoholowe – historia, charakterystyka, klasyfikacje i znane marki poszczególnych rodzajów alkoholi: wódka czysta, wódki gatunkowe, gin, brandy, koniak, likiery, bittery, whisky, rum, cachaça, tequila, mezcal, absynt, wino musujące, wermuty.

5. Zasady profesjonalnej degustacji i oceny alkoholi.

6. Teoria smaku.

7. Lód i jego znaczenie w koktajlach.

8. Charakterystyka poszczególnych metod przygotowywania koktajli: building, shaking, stiring, throwing; którą metodę wybrać dla poszczególnych składników, jakie są różnice pomiędzy nimi; porównanie Martini wstrząsanego i mieszanego (sprawdzenie temperatury, objętości, różnic w teksturze i smaku).

9. Classic cocktails i modern classic cocktails.

10. Striped drinks, przyrządzanie shotów warstwowych różnymi metodami.

11. Podawanie płonącego likieru sambuca.

12. Podawanie absyntu.

13. Koktajle na bazie wina musującego, koktajle aperitifowe.

14. Zasady i techniki dekorowania koktajli.

15. Drinki na bazie świeżych owoców.

16. Drinki efektowne i płonące (Rainbow  Shots, Lamborghini Flaming).

17. Koktajle wędzone, przygotowane przy pomocy pistoletu wędzarniczego Smoking Gun.

18. Free pouring (nalewanie odpowiednich porcji alkoholu "z ręki", bez użycia miarek barowych, z użyciem różnych chwytów i nalań).

19. Ergonomia pracy za barem, speed flair, jak pracować szybko i wydajnie, przygotowanie stanowiska barowego.

20. Working flair – jak uczynić naszą pracę bardziej efektowną i widowiskową.

21 Specyfika szukania pracy w gastronomii – jak znaleźć satysfakcjonującą pracę w dobrych lokalach:

- na co zwracać uwagę podczas przygotowania CV;

- rozmowy kwalifikacyjne;

- dzień próbny.

22. Etykieta pracy barmana, istota i znaczenie hospitality.

23. Podstawy wiedzy o winie, podawanie wina.

24. Obsługa gościa przy barze i na sali; psychologia sprzedaży; sposoby zwiększania wartości rachunku.

25. Omówienie najważniejszych trendów w światowej miksologii: infuzje alkoholowe, produkty home-made, sezonowość i lokalność, zasada „no waste”, kule lodowe, miksologia molekularna, ciekły azot, suchy lód.

 

Program szkolenia jest wyłączną własnością Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów.