ul. Kłopotowskiego 11, Warszawa
Poniedziałek - Piątek 9:00 - 17:00

TEL. 505 052 231   

KONTAKT GALERIA KURSY DLA BEZROBOTNYCHO NAS W MEDIACH
NASZA KADRA

Najbliższe terminy

Warszawa
tryb weekendowy:

2-3 i 9-10 grudnia 2017 r. w godzinach 9.00-16.30

tryb tygodniowy:

23-26 stycznia 2018 r. w godzinach 9.00-16.30

tryb weekendowy:

17-18 i 24-25 lutego 2018 r. w godzinach 9.00-16.30

tryb tygodniowy:

13-16 marca 2018 r. w godzinach 9.00-16.30

tryb tygodniowy:

10-13 kwietnia 2018 r. w godzinach 9.00-16.30

tryb weekendowy:

12-13 i 19-20 maja 2018 r. w godzinach 9.00-16.30

tryb tygodniowy:

19-22 czerwca 2018 r. w godzinach 9.00-16.30

Katowice
tryb tygodniowy:

5-8 grudnia 2017 r. w godzinach 8:30-16:00  

tryb tygodniowy:

13-16 marca 2018 r. w godzinach 8:30-16:00  

tryb tygodniowy:

10-13 lipca 2018 r. w godzinach 8:30-16:00  

Białystok
tryb tygodniowy:

5-8 grudnia 2017r. w godzinach 10.00-17.30 

tryb tygodniowy:

20-23 marca 2018r. w godzinach 10.00-17.30 

tryb tygodniowy:

17-20 lipca 2018r. w godzinach 10.00-17.30 

Lublin
tryb tygodniowy:

12-15 grudnia 2017 r. w godzinach 10.00-17.30

tryb tygodniowy:

20-23 marca 2018 r. w godzinach 10.00-17.30

tryb tygodniowy:

24-27 lipca 2018 r. w godzinach 10.00-17.30

Szczecin
tryb tygodniowy:

16-19 styczeń 2018 r. w godzinach 10.00-17.30 

tryb tygodniowy:

17-20 kwietnia 2018 r. w godzinach 10.00-17.30 

tryb tygodniowy:

10-13 lipca 2018 r. w godzinach 10.00-17.30 

Wrocław
tryb tygodniowy:

23-26 stycznia 2018 r. w godzinach 9.00-16.30 

tryb tygodniowy:

10-13 kwietnia 2018 r. w godzinach 9.00-16.30 

tryb tygodniowy:

26-29 czerwca 2018 r. w godzinach 9.00-16.30 

Częstochowa
tryb tygodniowy:

30 stycznia - 2 lutego 2018 w godzinach 10.00-17.30

tryb tygodniowy:

5-8 czerwca 2018 w godzinach 10.00-17.30

Łódź
tryb tygodniowy:

6-9 lutego 2018 r. w godzinach 10.00-17.30

tryb tygodniowy:

17-20 kwietnia 2018 r. w godzinach 10.00-17.30 

tryb tygodniowy:

26-29 czerwca 2018 r. w godzinach 10.00-17.30 

Gdańsk
tryb tygodniowy:

6-9 lutego 2018 r. w godzinach 9.00-16.30 

tryb tygodniowy:

22-25 maja 2018 r. w godzinach 9.00-16.30 

Rzeszów
tryb tygodniowy:

6-9 lutego 2018 w godzinach 10.00-17.30

tryb tygodniowy:

12-15 czerwca 2018 w godzinach 10.00-17.30

Poznań
tryb tygodniowy:

13-16 lutego 2018 r. w godzinach 10.00-17.30   

tryb tygodniowy:

24-27 kwietnia 2018 r. w godzinach 10.00-17.30   

tryb tygodniowy:

3-6 lipca 2018 r. w godzinach 10.00-17.30   

Kraków
tryb tygodniowy:

13-16 lutego 2018 r. w godzinach 9.00-16.30

tryb tygodniowy:

22-25 maja 2018 r. w godzinach 9.00-16.30

Kielce
tryb tygodniowy:

20-23 lutego 2018 w godzinach 10.00-17.30 

tryb tygodniowy:

12-15 czerwca 2018 w godzinach 10.00-17.30 

Toruń
tryb tygodniowy:

20-23 lutego 2018 w godzinach 10.00-17.30

tryb tygodniowy:

19-22 czerwca 2018 w godzinach 10.00-17.30

Olsztyn
tryb tygodniowy:

13-16 marca 2018 r. w godzinach 10.00-17.30 

tryb tygodniowy:

17-20 lipca 2018 r. w godzinach 10.00-17.30 

Bydgoszcz
tryb tygodniowy:

27-30 marca 2018 r. w godzinach 10.00-17.30

tryb tygodniowy:

31 lipca -3 sierpnia 2018 r. w godzinach 10.00-17.30

 

Szkolenie Barmańskie I Stopnia

Program kursu
 

 

Na program szkolenia składają się zajęcia praktyczne (80%) i teoretyczne (20%).

1. Historia miksologii, prekursorzy światowej miksologii, miksologia klasyczna a flair;

2. Sylwetka barmana, charakterystyka pracy barmana w różnych typach lokali gastronomicznych;

3. Prezentacja sprzętu barmańskiego i typów szkła barowego, miary barowe;

4. Technologia napojów alkoholowych, towaroznawstwo alkoholowe, historia, charakterystyka, klasyfikacje i znane marki poszczególnych rodzajów alkoholi: wódka czysta, wódki gatunkowe, gin, brandy, koniak, armaniak, calvados, brandy de jerez, grappa, likiery, bittery, whisky (szkocka, irlandzka, amerykańska, kanadyjska, japońska), rum, cachaça, tequila, mezcal, absynt, wino musujące, wino wzmacniane, wermuty;

5. Zasady profesjonalnej degustacji i oceny alkoholi;

6. Przyrządzanie koktajli na bazie wyżej wymienionych alkoholi metodami: building, shaking, stiring, throwing;

7. Zasady serwowania napojów mieszanych;

8. Striped drinks: przyrządzanie shotów warstwowych różnymi metodami;

9. Classic cocktails i modern classic cocktails;

10. Podawanie płonącego likieru sambuca;

11. Podawanie absyntu;

12. Koktajle na bazie wina musującego;

13. Zaawansowane techniki dekorowania drinków przy pomocy takich składników, jak: carambola, physalis, kumquat, pitaja, marakuja, maraski, ananas, kiwi, banan, cytryny, limonki, pomarańcze, winogrona, melon, arbuz, granat, rozmaryn, suszone cytrusy, rabarbar i inne;

14. Drinki na bazie świeżych owoców przyrządzane przy użyciu muddlera bądź blendera;

15. Sposoby podawania tequili;

16. Drinki efektowne i płonące (Rainbow  Shots, Lamborghini Flaming);

17. Free pouring (nalewanie odpowiednich porcji alkoholu "z ręki", bez użycia miarek barowych);

18. Ergonomia pracy za barem, speed flair, jak pracować szybko i wydajnie, przygotowanie stanowiska barowego;

19. Working flair – jak uczynić naszą pracę bardziej efektowną i widowiskową;

20. Specyfika szukania pracy w gastronomii – jak znaleźć satysfakcjonującą pracę w dobrych lokalach:

- na co zwracać uwagę podczas przygotowania CV,

- rozmowy kwalifikacyjne,

- dzień próbny;

21. Podstawy wiedzy o winie, podawanie wina;

22. Obsługa gościa przy barze i na sali; psychologia sprzedaży; sposoby zwiększania wartości rachunku;

23. Piwo, nalewanie i serwowanie piwa;

24. Najnowsze trendy w światowej miksologii: infuzje alkoholowe, przyrządzanie bezalkoholowych syropów i kordiałów, wędzenie koktajli, kule lodowe, miksologia molekularna, żelki alkoholowe, pianki, sferyfikacja, jadalne gąbki, ciekły azot i suchy lód;

25. Koncerny alkoholowe: portfolio/kontrakty/negocjacje.

 

Program szkolenia jest wyłączną własnością Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów.