ul. Kłopotowskiego 11, Warszawa
Poniedziałek - Piątek 9:00 - 17:00

TEL. 505 052 231   

KONTAKT GALERIA KURSY DLA BEZROBOTNYCHO NAS W MEDIACH
NASZA KADRA

O nas w mediach

Maciej Zarzecki Maciej Zarzecki - związany z Warszawą i Krakowem. Studiował prawo na Uniwersytecie Jagiellońskim. Pasjonat i koneser whisky. Promuje kulturę spożywania wysokogatunkowych trunków. Współautor książki "Alkohole w Polsce i na świecie - przewodnik barmana". Doradca, konsultant i szkoleniowiec z zakresu wysokogatunkowych alkoholi. Uczestnik wielu branżowych szkoleń i festiwali, organizowanych w Polsce i na świecie. Poza whisky, którą kolekcjonuje, głównym obszarem jego zainteresowań są polskie jakościowe alkohole niszowych producentów.
Maciej Zarzecki Maciej Zarzecki - związany z Warszawą i Krakowem. Studiował prawo na Uniwersytecie Jagiellońskim. Pasjonat i koneser whisky. Promuje kulturę spożywania wysokogatunkowych trunków. Współautor książki "Alkohole w Polsce i na świecie - przewodnik barmana". Doradca, konsultant i szkoleniowiec z zakresu wysokogatunkowych alkoholi. Uczestnik wielu branżowych szkoleń i festiwali, organizowanych w Polsce i na świecie. Poza whisky, którą kolekcjonuje, głównym obszarem jego zainteresowań są polskie jakościowe alkohole niszowych producentów.

W styczniu 2009 roku założył Ogólnopolską Szkołę Barmanów.  W 2012 ze wspólnikiem otworzył w Warszawie klubokawiarnię Bazar, która z sukcesem działa do dziś.  W 2017 roku uruchomili kolejny lokal – restaurację  z segmentu premium – „Bistro Pod Sowami”.

Sam od kilku lat nie prowadzi już szkoleń barmańskich, wychodzi bowiem z założenia , że takie kursy powinni prowadzić ludzie na co dzień blisko związani z tą dziedziną,  barmani praktycy, a nie jak to ma miejsce w wielu innych placówkach – wykładowcy teoretycy.

Jako pracodawca zatrudniający przez lata dziesiątki barmanów, patrzy na szkolenia barmańskie z trochę innej perspektywy.  Dlatego w Ogólnopolskiej Szkole Barmanów nacisk położony jest przede wszystkim na umiejętności praktyczne, oczekiwane przez przyszłych pracodawców. Dzięki  temu absolwentom OSB jest zdecydowanie łatwiej odnaleźć się na rynku pracy.


Marcin Wąsiewicz - absolwent Wyższej Szkoły Dziennikarskiej, związany z branżą HoReCa od 1999 roku. Pierwsze kroki stawiał za barem. Brał czynny udział w tworzeniu Independent Flair League - ruchu, który zmienił sposób myślenia o barmaństwie w Polsce.

Odbył trzymiesięczne szkolenie menadżerskie prowadzone przez Klaudię Khalizad - trenera personalnego menadżerów w PWC. Kilkunastoletnie doświadczenie menadżerskie przełożyło się na efekty w działalności szkoleniowej. Przez dwa lata wykładał w warszawskiej policealnej Bussiness School. Jest trenerem HorArt HoReCa Academy Poland.

Marcin Wąsiewicz - absolwent Wyższej Szkoły Dziennikarskiej, związany z branżą HoReCa od 1999 roku. Pierwsze kroki stawiał za barem. Brał czynny udział w tworzeniu Independent Flair League - ruchu, który zmienił sposób myślenia o barmaństwie w Polsce.

Odbył trzymiesięczne szkolenie menadżerskie prowadzone przez Klaudię Khalizad - trenera personalnego menadżerów w PWC. Kilkunastoletnie doświadczenie menadżerskie przełożyło się na efekty w działalności szkoleniowej. Przez dwa lata wykładał w warszawskiej policealnej Bussiness School. Jest trenerem HorArt HoReCa Academy Poland.

Oprócz szkoleń menadżerskich ma doświadczenie w zakresie kursów barmańskich i kelnerskich. Jest wykładowcą w wyższej szkole VIAMODA w Warszawie. Poza szkoleniami organizuje i prowadzi specjalistyczne warsztaty z whisky i wiedzy sommelierskiej (uczył się od Tomasza Prange-Barczyńskiego).

Od 2007 roku prowadzi działalności gospodarczą, której domeną są warsztaty kulinarne live catering oraz consulting. Sympatię i uznanie uczestników szkoleń zyskał łącząc dużą dawkę charyzmy i energii z ciepłym i empatycznym podejściem.


Łukasz Zarzecki - magister filologii polskiej. Karierę początkującego dziennikarza porzucił dla branży gastronomicznej, z którą związał się już na studiach. Jednak umiejętności zdobyte w tamtym czasie i zamiłowanie do pióra wykorzystuje pisząc liczne teksty o tematyce alkoholowej do gazet branżowych (m.in. Moje Gotowanie,  Magazyn Kuchnia, Nowości Gastronomiczne). Współautor i redaktor książki „Alkohole w Polsce i na świecie – przewodnik barmana”.

Pracę za barem zaczynał od okazjonalnej pracy na eventach, następnie przyszła pora na pełny etat. Dzięki swojej skrupulatność  i profesjonalnemu podejściu szybko awansował na stanowisko kierownika baru, a następnie menedżera.

Łukasz Zarzecki - magister filologii polskiej. Karierę początkującego dziennikarza porzucił dla branży gastronomicznej, z którą związał się już na studiach. Jednak umiejętności zdobyte w tamtym czasie i zamiłowanie do pióra wykorzystuje pisząc liczne teksty o tematyce alkoholowej do gazet branżowych (m.in. Moje Gotowanie,  Magazyn Kuchnia, Nowości Gastronomiczne). Współautor i redaktor książki „Alkohole w Polsce i na świecie – przewodnik barmana”.

Pracę za barem zaczynał od okazjonalnej pracy na eventach, następnie przyszła pora na pełny etat. Dzięki swojej skrupulatność  i profesjonalnemu podejściu szybko awansował na stanowisko kierownika baru, a następnie menedżera.

W 2012 roku rozpoczął współpracę z Ogólnopolską Szkołą Barmanów. Na początku prowadził szkolenia barmańskie I stopnie, a od 2014 roku jest  jednym z współprowadzących szkolenia barmańskie  II stopnia.

Pracę trenera łączy z pracą niezależnego konsultanta. Doradza, szkoli, odpowiada także za obszar barowo-alkoholowy w dwóch warszawskich lokalach.  Inwestorzy cenią go za pragmatyczne  spojrzenie na sferę barową – sztuka miksologiczna musi iść zawsze w parze z ekonomią i optymalizacją kosztów.

Jeśli tylko ma okazję pracuje za barem, ponieważ, jak sam mawia:  „dobry trener musi mieć ciągły kontakt z praktyką barmańską”.  Przede wszystkim jednak kocha tę pracę i wciąż jest jej spragniony.

Od 2016 roku jest jednym z udziałowców Zann Investments – firmy zarządzający Ogólnopolską Szkołą Barmanów.


Krzysztof Ślesicki - urodzony w 1977 r., z wykształcenia ekonomista. Na stanowiskach menadżerskich w gastronomii pracuje od 2006 r. Wcześniej doświadczenie na kierowniczych stanowiskach zdobywał w dużych firmach zajmujących się dietetyką sportową i suplementacją. W latach 2007-2013  prowadził jako general manager restaurację na warszawskiej Ochocie.

Od 2010 roku pracuje na zlecenia inwestorów otwierających lokale gastronomiczne w Warszawie i na Pomorzu. Pomaga otwierać lokale gastronomiczne i reaktywować już istniejące, wprowadzać odpowiednie standardy, przeprowadza szkolenia baristyczne i kelnerskie dla obsługi lokali (zarówno nowych jak i tych już funkcjonujących).

Krzysztof Ślesicki - urodzony w 1977 r., z wykształcenia ekonomista. Na stanowiskach menadżerskich w gastronomii pracuje od 2006 r. Wcześniej doświadczenie na kierowniczych stanowiskach zdobywał w dużych firmach zajmujących się dietetyką sportową i suplementacją. W latach 2007-2013  prowadził jako general manager restaurację na warszawskiej Ochocie.

Od 2010 roku pracuje na zlecenia inwestorów otwierających lokale gastronomiczne w Warszawie i na Pomorzu. Pomaga otwierać lokale gastronomiczne i reaktywować już istniejące, wprowadzać odpowiednie standardy, przeprowadza szkolenia baristyczne i kelnerskie dla obsługi lokali (zarówno nowych jak i tych już funkcjonujących).

Pracuje jako konsultant-manager do prowadzenia restauracji i wprowadzania zmian w strefie zarządzania kuchnią oraz obsługą kelnerską. Specjalizuje się w optymalizacji kosztów oraz pozyskiwaniem i negocjowaniem kontraktów z partnerami strategicznymi.    

Od 2015 roku do dnia dzisiejszego dzięki bogatemu doświadczeniu zdobytemu na przestrzeni lat jest wykładowcą w HorArt HoReCa Academy Poland  oraz w Ogólnopolskiej Szkole Barmanów (szkolenia manager gastronomii i szkolenia kelnerskie). 

Od 2015 roku rozpoczął współpracę jako wykładowca w wyższej szkole VIAMODA w Warszawie, gdzie prowadzi blok zajęć związanych z autoprezentacją, komunikacją i technikami perswazji  "NLP"  dla I semestru. Zajmuję się outsourcingiem kelnerskim dla największych firm cateringowych.


Tomasz Sobieraj - związany z gastronomia od 2007 roku. Choć miała to być praca jedynie "na chwilę", został dłużej. Próbował ucieczki na pełen etat od 8 do 16 z wolnymi weekendami, jednak to zdecydowanie nie dla niego. W swojej dotychczasowej karierze pracował w klubach, koktajl-barach, champagne-barach, klubach sezonowych na plaży, barach restauracyjnych, na weselach, eventach oraz pełnił funkcje kierownicze w jednej z najprężniej rozwijających się firm gastronomicznych w Polsce.
Tomasz Sobieraj - związany z gastronomia od 2007 roku. Choć miała to być praca jedynie "na chwilę", został dłużej. Próbował ucieczki na pełen etat od 8 do 16 z wolnymi weekendami, jednak to zdecydowanie nie dla niego. W swojej dotychczasowej karierze pracował w klubach, koktajl-barach, champagne-barach, klubach sezonowych na plaży, barach restauracyjnych, na weselach, eventach oraz pełnił funkcje kierownicze w jednej z najprężniej rozwijających się firm gastronomicznych w Polsce.

Gastronomia to jego branża, praca i pasja. Cechuje go ciekawość,  nie zadowala się łatwymi odpowiedziami. Uwielbia w pracy połączenie psychologii, technik kulinarnych i... nauki ścisłej. Jeśli nie wiesz czemu może służyć sól w koktajlach lub czy styl wstrząsania ma istotne znaczenie, on chętnie to wyjaśni.

Studiował weterynarię, socjologię i ekonomię. Być może któryś z tych kierunków by skończył…  gdyby miał czas. Projektuje i planuje zbudować własny dom z kontenerów. Lubi podróżować bez szczególnego planu, trenuje sztuki walki, a jeśli znajdzie chwilę lubi czytać przy szklance doskonałego Old Fashioned.


Patrycja Olpeter - kieruje naszym biurem od 2016 roku. Pochodzi z Pomorza, w Warszawie studiowała na wydziale żywienia SGGW, gdzie planuje kontynuować edukację. Jak cały nasz zespół również wywodzi się z „gastronomii” – pracowała jako kelnerka i menadżerka. Choć zrezygnowała z pracy na pierwszej linii frontu na rzecz pracy biurowej, często przyznaje, że brakuje jej nieraz porządnej „tabaki”.
Patrycja Olpeter - kieruje naszym biurem od 2016 roku. Pochodzi z Pomorza, w Warszawie studiowała na wydziale żywienia SGGW, gdzie planuje kontynuować edukację. Jak cały nasz zespół również wywodzi się z „gastronomii” – pracowała jako kelnerka i menadżerka. Choć zrezygnowała z pracy na pierwszej linii frontu na rzecz pracy biurowej, często przyznaje, że brakuje jej nieraz porządnej „tabaki”.

Uwielbiana przez uczestników kursów za fachowość i rzetelność połączoną z przemiłym usposobieniem. Kiedy trzeba coś „załatwić na szybko” nie ma dla niej rzeczy niemożliwych. Jednak kiedy coś się nie zgadza w dokumentacji poszkoleniowej, nasi trenerzy nie mają łatwego życia…

Szczęśliwa mama małego Bruna. W czasie wolnym, którego jak każda pracująca mama ma tyle co kot napłakał, lubi raczyć się dobrą kuchnią (w szczególności tajską i włoską), a także koktajlami na bazie rumu.


Marcin Kulikowski - barman z wieloletnim doświadczeniem. Jego zawód jest zarazem pasją, którą stara się zaszczepiać innym, dlatego od lat doskonale odnajduje się w roli szkoleniowca Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów.

Specjalizuje się w sztuce flair i widowiskowej obsłudze gości przy barze. Rozwijał się pod okiem mistrzów świata, takich jak: Tomasz Małek, Marek Posłuszny czy Tom Dyer.

Marcin Kulikowski - barman z wieloletnim doświadczeniem. Jego zawód jest zarazem pasją, którą stara się zaszczepiać innym, dlatego od lat doskonale odnajduje się w roli szkoleniowca Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów.

Specjalizuje się w sztuce flair i widowiskowej obsłudze gości przy barze. Rozwijał się pod okiem mistrzów świata, takich jak: Tomasz Małek, Marek Posłuszny czy Tom Dyer.

Zdobyte doświadczenie i umiejętności dały mu możliwość ciągłego podróżowania i startowania w międzynarodowych konkursach barmańskich. Wielokrotnie stawał na podium (wygrana w Bar Masters, Barmanii czy Dirty Shakers). Z pokazów barmańskich stworzył prawdziwe spektakle, gdzie każde show jest osobną opowieścią.

W swoją pracę wkłada mnóstwo zapału i energii, a czerpie z niej radość i satysfakcję. Potrafi godzinami rozmawiać o sztuce barmańskiej. Jego konikiem jest rum i kultura picia tego trunku. Do tego stopnia, że sam siebie nazywa rumantykiem, a jego domowym pupilem jest… papuga.