ul. Ratuszowa 11, 03-450 Warszawa
Sekretariat pokój 108
Poniedziałek - Piątek 9:00 - 16:00

TEL. 505 052 231   

KONTAKT GALERIA KURSY DLA BEZROBOTNYCHO NAS W MEDIACH
NASZA KADRA

O nas w mediach

Maciej Zarzecki Maciej Zarzecki - związany z Warszawą i Krakowem. Studiował prawo na Uniwersytecie Jagiellońskim. Pasjonat i koneser whisky. Promuje kulturę spożywania wysokogatunkowych trunków. Współautor książki "Alkohole w Polsce i na świecie - przewodnik barmana". Doradca, konsultant i szkoleniowiec z zakresu wysokogatunkowych alkoholi. Uczestnik wielu branżowych szkoleń i festiwali, organizowanych w Polsce i na świecie. Poza whisky, którą kolekcjonuje, głównym obszarem jego zainteresowań są polskie jakościowe alkohole niszowych producentów.
Maciej Zarzecki Maciej Zarzecki - związany z Warszawą i Krakowem. Studiował prawo na Uniwersytecie Jagiellońskim. Pasjonat i koneser whisky. Promuje kulturę spożywania wysokogatunkowych trunków. Współautor książki "Alkohole w Polsce i na świecie - przewodnik barmana". Doradca, konsultant i szkoleniowiec z zakresu wysokogatunkowych alkoholi. Uczestnik wielu branżowych szkoleń i festiwali, organizowanych w Polsce i na świecie. Poza whisky, którą kolekcjonuje, głównym obszarem jego zainteresowań są polskie jakościowe alkohole niszowych producentów.

W styczniu 2009 roku założył Ogólnopolską Szkołę Barmanów.  W 2012 ze wspólnikiem otworzył w Warszawie klubokawiarnię Bazar, która z sukcesem działa do dziś.  W 2017 roku uruchomili kolejny lokal – restaurację  z segmentu premium – „Bistro Pod Sowami”.

Sam od kilku lat nie prowadzi już szkoleń barmańskich, wychodzi bowiem z założenia , że takie kursy powinni prowadzić ludzie na co dzień blisko związani z tą dziedziną,  barmani praktycy, a nie jak to ma miejsce w wielu innych placówkach – wykładowcy teoretycy.

Jako pracodawca zatrudniający przez lata dziesiątki barmanów, patrzy na szkolenia barmańskie z trochę innej perspektywy.  Dlatego w Ogólnopolskiej Szkole Barmanów nacisk położony jest przede wszystkim na umiejętności praktyczne, oczekiwane przez przyszłych pracodawców. Dzięki  temu absolwentom OSB jest zdecydowanie łatwiej odnaleźć się na rynku pracy.


Łukasz Zarzecki - magister filologii polskiej. Karierę początkującego dziennikarza porzucił dla branży gastronomicznej, z którą związał się już na studiach. Jednak umiejętności zdobyte w tamtym czasie i zamiłowanie do pióra wykorzystuje pisząc liczne teksty o tematyce alkoholowej do gazet branżowych (m.in. Moje Gotowanie,  Magazyn Kuchnia, Nowości Gastronomiczne). Współautor i redaktor książki „Alkohole w Polsce i na świecie – przewodnik barmana”.

Pracę za barem zaczynał od okazjonalnej pracy na eventach, następnie przyszła pora na pełny etat. Dzięki swojej skrupulatność  i profesjonalnemu podejściu szybko awansował na stanowisko kierownika baru, a następnie menedżera.

Łukasz Zarzecki - magister filologii polskiej. Karierę początkującego dziennikarza porzucił dla branży gastronomicznej, z którą związał się już na studiach. Jednak umiejętności zdobyte w tamtym czasie i zamiłowanie do pióra wykorzystuje pisząc liczne teksty o tematyce alkoholowej do gazet branżowych (m.in. Moje Gotowanie,  Magazyn Kuchnia, Nowości Gastronomiczne). Współautor i redaktor książki „Alkohole w Polsce i na świecie – przewodnik barmana”.

Pracę za barem zaczynał od okazjonalnej pracy na eventach, następnie przyszła pora na pełny etat. Dzięki swojej skrupulatność  i profesjonalnemu podejściu szybko awansował na stanowisko kierownika baru, a następnie menedżera.

W 2012 roku rozpoczął współpracę z Ogólnopolską Szkołą Barmanów. Na początku prowadził szkolenia barmańskie I stopnie, a od 2014 roku jest  jednym z współprowadzących szkolenia barmańskie  II stopnia.

Pracę trenera łączy z pracą niezależnego konsultanta. Doradza, szkoli, odpowiada także za obszar barowo-alkoholowy w dwóch warszawskich lokalach.  Inwestorzy cenią go za pragmatyczne  spojrzenie na sferę barową – sztuka miksologiczna musi iść zawsze w parze z ekonomią i optymalizacją kosztów.

Jeśli tylko ma okazję pracuje za barem, ponieważ, jak sam mawia:  „dobry trener musi mieć ciągły kontakt z praktyką barmańską”.  Przede wszystkim jednak kocha tę pracę i wciąż jest jej spragniony.

Od 2016 roku jest jednym z udziałowców Zann Investments – firmy zarządzający Ogólnopolską Szkołą Barmanów.


Krzysztof Ślesicki - urodzony w 1977 r., z wykształcenia ekonomista. Na stanowiskach menadżerskich w gastronomii pracuje od 2006 r. Wcześniej doświadczenie na kierowniczych stanowiskach zdobywał w dużych firmach zajmujących się dietetyką sportową i suplementacją. W latach 2007-2013 prowadził jako general manager restaurację na warszawskiej Ochocie.

Od 2010 roku pracuje na zlecenia inwestorów otwierających lokale gastronomiczne w Warszawie i na Pomorzu. Pomaga otwierać lokale gastronomiczne i reaktywować już istniejące, wprowadzać odpowiednie standardy, przeprowadza szkolenia baristyczne i kelnerskie dla obsługi lokali (zarówno nowych jak i tych już funkcjonujących). Pracuje jako konsultant-manager do prowadzenia restauracji i wprowadzania zmian w strefie zarządzania kuchnią oraz obsługą kelnerską. Specjalizuje się w optymalizacji kosztów oraz pozyskiwaniem i negocjowaniem kontraktów z partnerami strategicznymi.

Krzysztof Ślesicki - urodzony w 1977 r., z wykształcenia ekonomista. Na stanowiskach menadżerskich w gastronomii pracuje od 2006 r. Wcześniej doświadczenie na kierowniczych stanowiskach zdobywał w dużych firmach zajmujących się dietetyką sportową i suplementacją. W latach 2007-2013 prowadził jako general manager restaurację na warszawskiej Ochocie.

Od 2010 roku pracuje na zlecenia inwestorów otwierających lokale gastronomiczne w Warszawie i na Pomorzu. Pomaga otwierać lokale gastronomiczne i reaktywować już istniejące, wprowadzać odpowiednie standardy, przeprowadza szkolenia baristyczne i kelnerskie dla obsługi lokali (zarówno nowych jak i tych już funkcjonujących). Pracuje jako konsultant-manager do prowadzenia restauracji i wprowadzania zmian w strefie zarządzania kuchnią oraz obsługą kelnerską. Specjalizuje się w optymalizacji kosztów oraz pozyskiwaniem i negocjowaniem kontraktów z partnerami strategicznymi.

Od 2015 roku do dnia dzisiejszego dzięki bogatemu doświadczeniu zdobytemu na przestrzeni lat jest wykładowcą w HorArt HoReCa Academy Poland.

Od 2015 roku rozpoczął współpracę jako wykładowca w wyższej szkole VIAMODA w Warszawie, gdzie prowadzi blok zajęć związanych z autoprezentacją, komunikacją i technikami perswazji "NLP" dla I semestru. Zajmuję się outsourcingiem kelnerskim dla największych firm cateringowych.

Krzysztof otwierał na zlecenie inwestorów, audytował lub doradzał m.in. w : Restauracja Enjoy, Restauracja Fura Smaku, Restauracja Repeta , Hotel Via Apia, Restauracja Azyl, Dzikie Pola restauracja Polska, restauracja The Black Rock, Restauracja Modra Odra, Restauracja Versilia, Crepes, Restauracja RODA, Ziemniak i spółka, Filharmonia Smaku, Restauracja CHICAGO BAR & GRILL, Cocktail Bar HOLA-HOLA.


Tomasz Sobieraj - związany z gastronomia od 2007 roku. Choć miała to być praca jedynie "na chwilę", został dłużej. Próbował ucieczki na pełen etat od 8 do 16 z wolnymi weekendami, jednak to zdecydowanie nie dla niego. W swojej dotychczasowej karierze pracował w klubach, koktajl-barach, champagne-barach, klubach sezonowych na plaży, barach restauracyjnych, na weselach, eventach oraz pełnił funkcje kierownicze w jednej z najprężniej rozwijających się firm gastronomicznych w Polsce.
Tomasz Sobieraj - związany z gastronomia od 2007 roku. Choć miała to być praca jedynie "na chwilę", został dłużej. Próbował ucieczki na pełen etat od 8 do 16 z wolnymi weekendami, jednak to zdecydowanie nie dla niego. W swojej dotychczasowej karierze pracował w klubach, koktajl-barach, champagne-barach, klubach sezonowych na plaży, barach restauracyjnych, na weselach, eventach oraz pełnił funkcje kierownicze w jednej z najprężniej rozwijających się firm gastronomicznych w Polsce.

Gastronomia to jego branża, praca i pasja. Cechuje go ciekawość,  nie zadowala się łatwymi odpowiedziami. Uwielbia w pracy połączenie psychologii, technik kulinarnych i... nauki ścisłej. Jeśli nie wiesz czemu może służyć sól w koktajlach lub czy styl wstrząsania ma istotne znaczenie, on chętnie to wyjaśni.

Studiował weterynarię, socjologię i ekonomię. Być może któryś z tych kierunków by skończył…  gdyby miał czas. Projektuje i planuje zbudować własny dom z kontenerów. Lubi podróżować bez szczególnego planu, trenuje sztuki walki, a jeśli znajdzie chwilę lubi czytać przy szklance doskonałego Old Fashioned.


Patrycja Olpeter - kieruje naszym biurem od 2016 roku. Pochodzi z Pomorza, w Warszawie studiowała na wydziale żywienia SGGW, gdzie planuje kontynuować edukację. Jak cały nasz zespół również wywodzi się z „gastronomii” – pracowała jako kelnerka i menadżerka. Choć zrezygnowała z pracy na pierwszej linii frontu na rzecz pracy biurowej, często przyznaje, że brakuje jej nieraz porządnej „tabaki”.
Patrycja Olpeter - kieruje naszym biurem od 2016 roku. Pochodzi z Pomorza, w Warszawie studiowała na wydziale żywienia SGGW, gdzie planuje kontynuować edukację. Jak cały nasz zespół również wywodzi się z „gastronomii” – pracowała jako kelnerka i menadżerka. Choć zrezygnowała z pracy na pierwszej linii frontu na rzecz pracy biurowej, często przyznaje, że brakuje jej nieraz porządnej „tabaki”.

Uwielbiana przez uczestników kursów za fachowość i rzetelność połączoną z przemiłym usposobieniem. Kiedy trzeba coś „załatwić na szybko” nie ma dla niej rzeczy niemożliwych. Jednak kiedy coś się nie zgadza w dokumentacji poszkoleniowej, nasi trenerzy nie mają łatwego życia…

Szczęśliwa mama małego Bruna. W czasie wolnym, którego jak każda pracująca mama ma tyle co kot napłakał, lubi raczyć się dobrą kuchnią (w szczególności tajską i włoską), a także koktajlami na bazie rumu.


Marcin Kulikowski - barman z wieloletnim doświadczeniem. Jego zawód jest zarazem pasją, którą stara się zaszczepiać innym, dlatego od lat doskonale odnajduje się w roli szkoleniowca Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów.

Specjalizuje się w sztuce flair i widowiskowej obsłudze gości przy barze. Rozwijał się pod okiem mistrzów świata, takich jak: Tomasz Małek, Marek Posłuszny czy Tom Dyer.

Marcin Kulikowski - barman z wieloletnim doświadczeniem. Jego zawód jest zarazem pasją, którą stara się zaszczepiać innym, dlatego od lat doskonale odnajduje się w roli szkoleniowca Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów.

Specjalizuje się w sztuce flair i widowiskowej obsłudze gości przy barze. Rozwijał się pod okiem mistrzów świata, takich jak: Tomasz Małek, Marek Posłuszny czy Tom Dyer.

Zdobyte doświadczenie i umiejętności dały mu możliwość ciągłego podróżowania i startowania w międzynarodowych konkursach barmańskich. Wielokrotnie stawał na podium (wygrana w Bar Masters, Barmanii czy Dirty Shakers). Z pokazów barmańskich stworzył prawdziwe spektakle, gdzie każde show jest osobną opowieścią.

W swoją pracę wkłada mnóstwo zapału i energii, a czerpie z niej radość i satysfakcję. Potrafi godzinami rozmawiać o sztuce barmańskiej. Jego konikiem jest rum i kultura picia tego trunku. Do tego stopnia, że sam siebie nazywa rumantykiem, a jego domowym pupilem jest… papuga.


Arkadiusz Domurad - trener baristów z 9-cio letnim doświadczeniem. Na swoim koncie posiada ponad 1200 wyszkolonych kursantów; wśród których znajdujemy m.in. zwycięzców prestiżowych imprez branżowych, np. zwyciężczyni Olimpiady Kawy 2017 czy zwyciężczyni Sowa Cafe Cup 2016.

Arkadiusz Domurad - trener baristów z 9-cio letnim doświadczeniem. Na swoim koncie posiada ponad 1200 wyszkolonych kursantów; wśród których znajdujemy m.in. zwycięzców prestiżowych imprez branżowych, np. zwyciężczyni Olimpiady Kawy 2017 czy zwyciężczyni Sowa Cafe Cup 2016.

Swoją pasją do kawy zaraża innych, przy jednoczesnym dopracowywaniu własnego warsztatu.

Arkadiusz ma na swoim koncie również liczne tytuły, między innymi: Vice Mistrza Polski Baristów 2016, czy II Vice mistrza Polski Latte Art 2016.


Arkadiusz Kurowski - Nigdy nie czuł się dobrze w typowej pracy „za biurkiem", uwielbia kontakt z ludźmi i dlatego praca w gastronomii przynosi mu olbrzymią satysfakcję. Zaczynał jako barman, zgłębiając wiedzę o alkoholach mocnych i tajnikach miksologii. Pracował jako manager i sommelier w znanych warszawskich restauracjach. Poważną przygodę z winem rozpoczął w 2012 roku. Od trzech lat jest szkoleniowcem Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów.
Arkadiusz Kurowski - Nigdy nie czuł się dobrze w typowej pracy „za biurkiem", uwielbia kontakt z ludźmi i dlatego praca w gastronomii przynosi mu olbrzymią satysfakcję. Zaczynał jako barman, zgłębiając wiedzę o alkoholach mocnych i tajnikach miksologii. Pracował jako manager i sommelier w znanych warszawskich restauracjach. Poważną przygodę z winem rozpoczął w 2012 roku. Od trzech lat jest szkoleniowcem Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów.

Wiedzę szlifował podczas podróży po Francji, Hiszpanii, Austrii, Węgrzech i wielu innych krajach winiarskich, gdzie odwiedzał czołowe winnice najsłynniejszych producentów tego trunku.
Choć nie jest typem samotnika, jego cichym marzeniem jest spokojna chwila spędzona tylko w towarzystwie słynnego Sauvignon Blanc od Screaming Eagle i promieni kalifornijskiego słońca.

Arek jest członkiem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich oraz posiada dyplomy dwóch najbardziej prestiżowych angielskich uczelni, tj. Wine & Spirit Education Trust na poziomie Advance oraz Court of Master Sommelier na poziomie Certified.


Adaś Kolanowski - Przygodę z gastronomią i barmaństwem rozpoczął pięć lat temu w jednej z łódzkich restauracji. Chęć ciągłego rozwoju zaprowadziła go do Warszawy, gdzie zdobywał doświadczenie w najlepszych lokalach. Poznał uroki pracy na różnych stanowiskach, od barmana po menadżera baru, jednak swoją prawdziwą enklawę odnalazł za barem pierwszego steampunkowego koktajlbaru w stolicy.
Adaś Kolanowski - Przygodę z gastronomią i barmaństwem rozpoczął pięć lat temu w jednej z łódzkich restauracji. Chęć ciągłego rozwoju zaprowadziła go do Warszawy, gdzie zdobywał doświadczenie w najlepszych lokalach. Poznał uroki pracy na różnych stanowiskach, od barmana po menadżera baru, jednak swoją prawdziwą enklawę odnalazł za barem pierwszego steampunkowego koktajlbaru w stolicy.

Specjalizuje się w kreowaniu nowych receptur oraz łączeniu rozwiązań stricte kulinarnych z barmańskimi. Prywatnie wielbiciel wszelkich wariacji koktajlu Negroni.


Adrian Kamiński - Pochodzi z Warszawy. Studiował inżynierię produkcji, jednak w trakcie nauki pasja do miksologii pochłonęła go na tyle, że przerwał studia i całkowicie poświęcił się barmaństwu i gastronomii. Skrzydła rozwinął w warszawskich lokalach Bazar i Bistro pod Sowami, gdzie szybko został szefem baru. Obecnie pracuje w słynnym warszawskim koktajl-barze Kita Koguta.
Adrian Kamiński - Pochodzi z Warszawy. Studiował inżynierię produkcji, jednak w trakcie nauki pasja do miksologii pochłonęła go na tyle, że przerwał studia i całkowicie poświęcił się barmaństwu i gastronomii. Skrzydła rozwinął w warszawskich lokalach Bazar i Bistro pod Sowami, gdzie szybko został szefem baru. Obecnie pracuje w słynnym warszawskim koktajl-barze Kita Koguta.

Tytan pracy, człowiek „nie do zdarcia”. Nieustannie inwestuje we własny rozwój, nie przepuści żadnej okazji do poszerzenia wiedzy i umiejętności. Miłośnik produktów „home-made”, ascetycznych dekoracji i nieoczywistych połączeń smakowych. Zwycięzca konkursów sprzedażowych marek Bombay Sapphire i Martini, dzięki czemu miał możliwość od podszewki poznać miejsca powstawania tych alkoholi. Ulubioną formą spędzania wakacji Adriana jest odwiedzanie kultowych europejskich barów. W rzadkich chwilach, kiedy nie pracuje lub nie uczestniczy w szkoleniach, zajmuję się swoją drugą pasją, piłką nożną. A od niedawna sporo miejsca w jego życiu zajmuje nowa miłość – malutki kot Bolek.


Magdalena Głowacka - 5 lat doświadczenia w branży kawowej, pasjonatka sztuki latte art. Na swoim koncie ma starty w Mistrzostwach Polski Barista, IV miejsce Mistrzostw Polski Latte Art 2017, zwycięstwo w Przemyskim Pucharze Latte Art oraz zawodach Mini Meets Art na Podlasiu. Otwarta na nowe doświadczenia, z dużym dystansem do siebie i otoczenia.

Viktor Petrakovskyi - 180 cm perfekcjonisty. 7 lat doświadczenia na rynku kawowym. Na swoim koncie ma udział w Mistrzowstwach Polski Baristów i innych kawowych zawodach.
W życiu codziennym nie rozstaje się z kawą na krok. Mieszanka profesjonalizmu, ambicji oraz kreatywności i żartów wysokich lotów. Barista niemal doskonały, oaza spokoju. Ciężką pracą niustannie dąży do osiągnięcia swoich celów.