Czekaj...
Czas trwania: 4 dni.
Tryb szkolenia:
Szkolenie barmańskie I stopnia jest organizowane w trzech trybach:
Jest to zawsze to samo szkolenie, realizujące ten sam program i trwające tyle samo czasu. Tylko układ dni i godzin zajęć jest inny w zależności od wybranego trybu.
1. Tryb tygodniowy – 4 dni (poniedziałek – czwartek).
Godziny zajęć: 9.00-16.30
(Godziny zajęć mogą się niewiele różnić w zależności od miasta w którym odbywa się szkolenie. Dokładne godziny sprawdzisz wchodząc w konkretny termin szkolenia).
Tryb tygodniowy realizowany jest w następujących miastach: Warszawa, Katowice, Gdańsk, Wrocław, Kraków, Poznań, Łódź, Szczecin, Lublin, Rzeszów, Białystok, Toruń, Bydgoszcz i Kielce.
2. Tryb weekendowy – 4 dni (dwa kolejne weekendy - zajęcia w sobotę i niedzielę )
Godziny zajęć: 9.00-16.30
(Godziny zajęć mogą się niewiele różnić w zależności od miasta w którym odbywa się szkolenie. Dokładne godziny sprawdzisz wchodząc w konkretny termin szkolenia).
Tryb weekendowy realizowany jest w następujących miastach: Warszawa, Kraków, Poznań, Wrocław i Katowice.
3. Tryb wieczorowy – 5 dni (poniedziałek - piątek)
Godziny zajęć: 16.00-22.00
Tryb wieczorowy realizowany jest tylko w Warszawie.
Cena: 1099 zł (cena całkowita, Szkoła nie pobiera żadnych dodatkowych opłat).
Materiały: każdy z uczestników w cenie szkolenia otrzymuje książkę Alkohole w Polsce i na świecie – przewodnik barmana.
Wykładowcy: Adrian Kamiński, Tomasz Sobieraj, Łukasz Zarzecki, Dawid Bekasiewicz, Eugene Lisichkin
Certyfikat: uczestnik po zdaniu egzaminu otrzymuje Certyfikat Barmana I Stopnia w języku polskim i angielskim (każdy certyfikat posiada unikalny hologram).
Na wniosek uczestnika szkolenia, wystawiamy certyfikat również w innych językach obcych.
Egzamin: praktyczny i teoretyczny (możliwość nielimitowanych "poprawek", bez żadnych dodatkowych opłat).
Dzień próbny: jeżeli nie jesteś przekonany czy to szkolenie dla Ciebie, masz możliwość zrezygnować z udziału w szkoleniu po pierwszym dniu, bez żadnych opłat. Więcej przeczytasz tutaj
Zajęcia dodatkowe: każdy absolwent szkolenia w Ogólnopolskiej Szkole Barmanów ma prawo bezpłatnie uczestniczyć w organizowanych regularnie przez szkołę Warsztatach tematycznych.
Bardzo istotnym elementem szkolenia jest degustacja koktajli i mocnych alkoholi, dlatego w miarę możliwości prosimy o przemyślenie dojazdu na szkolenie tak, aby uczestnik nie musiał po szkoleniu kierować samochodem.
Krótki opis kursu:
Szkolenie barmańskie I stopnia Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów jest najczęściej wybieranym kursem dla obecnych i przyszłych barmanów w Polsce.
Wielu doświadczonych barmanów zaczynało swoją przygodę od tego szkolenia. Istnieje więc znaczne prawdopodobieństwo, że w swoim przyszłym pierwszym miejscu pracy spotkasz barmanów, managerów baru czy managerów którzy kilka/ kilkanaście lat temu ukończyli u nas szkolenie.
Kurs barmański I stopnia to niezwykle intensywne szkolenie trwające cztery dni po siedem godzin dziennie. Trzon zajęć stanowią ćwiczenia praktyczne na których kursanci przygotowują wiele koktajli zawsze w oparciu o oryginalne alkohole. Zajęcia przeplatają się z degustacją i oceną organoleptyczną przygotowywanych kompozycji.
Nasi trenerzy promują barmaństwo na najwyższym poziomie, dlatego na zajęciach pracujemy na wysokogatunkowym alkoholu, a także zapewniamy wszystkie dodatki, tak aby przygotowywane koktajle były możliwie jak najbardziej perfekcyjne. Na szkoleniu uczymy przyszłych barmanów dbałości o każdy szczegół, gdyż w pracy barmana na sukces składa się wiele czynników.
Profesja barmana jako jedna z niewielu pozwala łączyć pracę z zabawą. Barmani pracując ciągle poznają nowych ludzi i fajnie się bawią. I tak też my podchodzimy do szkolenia. Na pierwszym miejscu stawiamy oczywiście profesjonalizmy, ale nie zapominamy o magii tej pracy - uśmiechu, zabawie , integracji. Nasi absolwenci w setkach opinii wspominają, że szkolenie to poza nauką był po prostu świetnie spędzony czas, a znajomości z kursu nierzadko zostały na lata.
Na program szkolenia składają się zajęcia praktyczne (80%) i teoretyczne (20%).
1. Historia miksologii, prekursorzy światowej miksologii, miksologia klasyczna, miksologia w Polsce.
2. Sylwetka barmana, charakterystyka pracy barmana w różnych typach lokali gastronomicznych.
3. Prezentacja sprzętu barmańskiego i typów szkła barowego; miary barowe.
4. Historia napojów alkoholowych; technologia napojów alkoholowych, procesy związane z produkcją alkoholi: fermentacja alkoholowa, destylacja okresowa i ciągła, rektyfikacja, maturacja. Charakterystyka, klasyfikacje i znane marki poszczególnych rodzajów alkoholi: wódka czysta, wódki gatunkowe, gin, brandy, koniak, likiery, bittery, whisky, rum, cachaça, tequila, mezcal, absynt, wino musujące, wermuty.
5. Zasady profesjonalnej degustacji i oceny alkoholi.
6. Teoria smaku; aromat a smak; tekstura koktajli; znaczenie balansu na przykładzie koktajli typu „sour”.
7. Lód i jego znaczenie w koktajlach.
8. Charakterystyka poszczególnych metod przygotowywania koktajli: building, shaking, stiring, throwing; którą metodę wybrać dla poszczególnych składników, jakie są różnice pomiędzy nimi; porównanie koktajlu wstrząsanego i mieszanego (sprawdzenie temperatury, objętości, różnic w teksturze i smaku).
9. Classic cocktails i modern classic cocktails – na szkoleniu uczestnicy poznają bazę koktajli klasycznych oraz tzw. „nowoczesnych klasyków”, takich jak: Whisky Sour, Tom Collins, Gin Basil Smash, Whisky Smash, Aperol Spritz, Hugo, French 75, Porn Star Martini, Old Cuban, Moscow Mule, Dark ‘n Stormy, Sex on the Beach, Cosmopolitan, White Russian, Orgazm, Cuba Libre, Daiquiri, Hemingway Daiquiri, Mai-Tai, Margarita, Tommy’s Margarita, Side Car, Paloma, Tequila Sunrise, Long Island Ice Tea, Bloody Mary, B-52, Clover Club, Mojito, Caipirinha, Caipiroska, Old Fashioned, Manhattan, Martini, Americano, Negroni oraz wariacje na tych koktajlach.
10. Przyrządzanie shotów warstwowych różnymi metodami.
11. Podawanie płonącego likieru sambuca.
12. Podawanie absyntu.
13. Koktajle na bazie wina musującego, koktajle aperitifowe.
14. Zasady i techniki dekorowania koktajli.
15. Koktajle wędzone, przygotowane przy pomocy pistoletu wędzarniczego.
16. Ergonomia pracy za barem, jak pracować szybko i wydajnie, przygotowanie stanowiska barowego.
17. Specyfika szukania pracy w gastronomii – jak znaleźć satysfakcjonującą pracę w dobrych lokalach:
- na co zwracać uwagę podczas przygotowania CV;
- rozmowy kwalifikacyjne;
- dzień próbny.
18. Etykieta pracy barmana, istota i znaczenie hospitality.
19. Obsługa gościa przy barze i na sali; psychologia sprzedaży; sposoby zwiększania wartości rachunku.
20. Omówienie najważniejszych trendów w światowej miksologii: infuzje alkoholowe, produkty home-made, sezonowość i lokalność, zasada „no waste”, kule lodowe, koktajle musujące, Flavour Blaster, VOM, miksologia molekularna, ciekły azot, suchy lód.
Program szkolenia jest wyłączną własnością Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów.
Wybierz odpowiedni termin i wypełnij formularz zgłoszeniowy. Można także zapisywać się telefonicznie: 505-052-231, mailowo: lub w biurze szkoły.
Zgłoszenia przyjmowane są do wyczerpania limitu miejsc na konkretny termin.
W przypadku Szkolenia Barmańskiego I Stopnia nie są wymagane zaliczki. Płatności przyjmowane są na pierwszych zajęciach.
Ewentualne wpłaty prosimy dokonywać na numer rachunku bankowego: Santander 89 1090 1665 0000 0001 1354 4678.
W przypadku potrzeby uzyskania FAKTURY VAT należy zgłosić ten fakt na maila przed dokonaniem płatności. W mailu należy przesłać pełne dane umożliwiające wystawienie dokumentu (nazwa, adres, NIP).
Twoje zgłoszenie zostało wysłane.
Potwierdzimy przyjęcie zapisu mailowo w godzinach pracy biura.
Dziękujemy za zaufanie i do zobaczenia!
Wystąpił błąd przy zapisywaniu zgłoszenia.
Spróbuj ponownie. Jeśli problem się powtórzy, skontaktuj się z nami.
Przepraszamy za utrudnienia.