Szkolenie barmańskie I stopnia | Ogólnopolska Szkoła Barmanów

Czekaj...

Szkolenie barmańskie I stopnia

Program szkolenia

Na program szkolenia składają się zajęcia praktyczne (80%) i teoretyczne (20%).

 

 

1. Historia miksologii, prekursorzy światowej miksologii, miksologia klasyczna, miksologia w Polsce.

2. Sylwetka barmana, charakterystyka pracy barmana w różnych typach lokali gastronomicznych.

3. Prezentacja sprzętu barmańskiego i typów szkła barowego; miary barowe.

4. Historia napojów alkoholowych; technologia napojów alkoholowych, procesy związane z produkcją alkoholi: fermentacja alkoholowa, destylacja okresowa i ciągła, rektyfikacja, maturacja. Charakterystyka, klasyfikacje i znane marki poszczególnych rodzajów alkoholi: wódka czysta, wódki gatunkowe, gin, brandy, koniak, likiery, bittery, whisky, rum, cachaça, tequila, mezcal, absynt, wino musujące, wermuty.

5. Zasady profesjonalnej degustacji i oceny alkoholi.

6. Teoria smaku; aromat a smak; tekstura koktajli; znaczenie balansu na przykładzie koktajli typu „sour”.

7. Lód i jego znaczenie w koktajlach.

8. Charakterystyka poszczególnych metod przygotowywania koktajli: building, shaking, stiring, throwing; którą metodę wybrać dla poszczególnych składników, jakie są różnice pomiędzy nimi; porównanie koktajlu wstrząsanego i mieszanego (sprawdzenie temperatury, objętości, różnic w teksturze i smaku).

9. Classic cocktails i modern classic cocktails – na szkoleniu uczestnicy poznają bazę koktajli klasycznych oraz tzw. „nowoczesnych klasyków”, takich jak: Whisky Sour, Tom Collins, Gin Basil Smash, Whisky Smash, Aperol Spritz, Hugo, French 75, Porn Star Martini, Old Cuban, Moscow Mule, Dark ‘n Stormy, Sex on the Beach, Cosmopolitan, White Russian, Orgazm, Cuba Libre, Daiquiri, Hemingway Daiquiri, Mai-Tai, Margarita, Tommy’s Margarita, Side Car, Paloma, Tequila Sunrise, Long Island Ice Tea, Bloody Mary, B-52, Clover Club, Mojito, Caipirinha, Caipiroska, Old Fashioned, Manhattan, Martini, Americano, Negroni oraz wariacje na tych koktajlach.

10. Przyrządzanie shotów warstwowych różnymi metodami.

11. Podawanie płonącego likieru sambuca.

12. Podawanie absyntu.

13. Koktajle na bazie wina musującego, koktajle aperitifowe.

14. Zasady i techniki dekorowania koktajli.

15. Koktajle wędzone, przygotowane przy pomocy pistoletu wędzarniczego.

16. Free pouring (nalewanie odpowiednich porcji alkoholu "z ręki", bez użycia miarek barowych, z użyciem różnych chwytów i nalań).

17. Ergonomia pracy za barem, jak pracować szybko i wydajnie, przygotowanie stanowiska barowego.

18. Specyfika szukania pracy w gastronomii – jak znaleźć satysfakcjonującą pracę w dobrych lokalach:

- na co zwracać uwagę podczas przygotowania CV;

- rozmowy kwalifikacyjne;

- dzień próbny.

19. Etykieta pracy barmana, istota i znaczenie hospitality.

20. Obsługa gościa przy barze i na sali; psychologia sprzedaży; sposoby zwiększania wartości rachunku.

21. Omówienie najważniejszych trendów w światowej miksologii: infuzje alkoholowe, produkty home-made, sezonowość i lokalność, zasada „no waste”, kule lodowe, koktajle musujące, Flavour Blaster, VOM, miksologia molekularna, ciekły azot, suchy lód.

 

Program szkolenia jest wyłączną własnością Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów.

To nas wyróżnia:

Dzień próbny, ZA DARMO, bez zobowiązań
Czytaj więcej >
Gwarancja braku odwołania
Czytaj więcej >
Giełda pracy dla absolwentów
Czytaj więcej >